10-те най-чести грешки при покупка на употребяван автомобил

2804
2023

Независимо дали купувате първата или петата си кола, процедурата по избор на употребяван автомобил си остава цяла наука. Най-важната ни препоръка е никога да не тръгвате да си купите употребяван автомобил сами. Защото четири очи и уши виждат/чуват по-добре от две. Но дори и когато разчитате на подкрепа от експерт, все още има някои капани, в които купувачът може да попадне. AUTO BILD представя най-честите грешки, които допускаме при покупка на кола втора ръка.

Грешка №1: покупка без тестово шофиране

Тест драйвът е незаменим при покупка на употребяван автомобил. Учудващо е, че в България хората все още се доверяват на празните приказки на автоджамбазите и са готови да пропуснат тази ключова стъпка. Важно е винаги преди пътен тест двигателят трябва да бъде студен! Именно при студен старт можете да разпознаете симптомите на скъпи за отстраняване дефекти като разтегната ангренажна верига например. По време на пробното шофиране можете да установите дали автомобилът се движи така, както очаквате, а също и да откриете технически дефекти: превключва ли автоматичната трансмисия гладко и без „удари“? Поддържа ли автомобилът ход напред или има склонност да „бие“ на някоя страна? Функционира ли нормално климатикът? ABS работи ли? Угасват ли всички контролни лампи след запалване? Разбира се, има още много пунктове за проверка. Не пропускайте да вземете някого със себе си, защото и при тест драйва важи същото правило: двама души могат да открият повече нередности от един!

Грешка №2: не правим диагностика и не проверяваме километрите

Всички бензинови модели след 2001 г. и всички дизелови след 2004 г. разполагат с On-Board диагностика и памет за грешки. Не забравяйте да проверите паметта за грешки на диагностика, преди да купите автомобила! Това може да стане в сервиз или с преносимо диагностично устройство или приложение за смартфон и OBD2 адаптер. Диагностиката може да разкрие не само проблеми по електрониката – напр. дефектна ламбда сонда, но и „превъртане“ на километража, един от любимите „маркетингови трикове“ на недобросъвестни собственици на автокъщи.

OBD2-адаптер от Carly: С такъв адаптер и съответното приложение за мобилен телефон паметта за грешки може да бъде прочетена при проверката на автомобила.

Често джамбазите променят само показанието за километрите в арматурното табло, но реалният пробег е запаметен в други контролни блокове. Специални диагностични уреди могат да „прочетат“ и тяхната памет. Приложението за мобилен телефон Carly също може да се използва за проверка на пробега при много модели, като за целта се влиза в различни контролни блокове и се търсят несъответствия в показанията им. Най-вече при „лачени“ на вид по-нови употребявани автомобили е задължително да проверите паметта, защото при тях манипулации се правят най-често. Обърнете внимание и на белези, които не отговарят на малък пробег, например износени гумички на педалите, захабени лостове и бутони.

Грешка №3: ​​не проверяваме за щети от ПТП

Дори и боята да блести на слънце, не забравяйте да проверите внимателно каросерията за повреди от ПТП и ремонти. Уред за измерване дебелината на боята би бил свършил идеална работа. С негова помощ могат да бъдат открити пребоядисани зони. Също така не забравяйте да огледате дали всички фуги по каросерията са еднакви. Надраскани ли са главите на винтовете, например по ръбовете на калниците? Има ли боя по арките на калниците или по дъното на автомобила? Еднакво износени ли са всички каросерийни части (фарове, прозорци, декоративни лайстни…)? Или има разминавания? Съвпада ли информацията на продавача с действителното състояние на автомобила?

Грешка №4: не вдигаме автомобила на подемник

Почти толкова важна, колкото и пробното шофиране, е проверката на подемник. Не трябва да я пропускате. Дори и да нямате възможност да закарате автомобила за професионална оценка в DEKRA например, е хубаво да се договорите с някой малък сервиз, където биха ви съдействали срещу незначителна сума.

Много ключови компоненти могат да бъдат проверени правилно само на подемник. Организации като DEKRA и TÜV предлагат услуга за проверка на употребявани автомобили.

А огледът на подемник разкрива много: има ли ръжда по носещите компоненти? Имат ли луфтове шарнирите по окачването и напукани/скъсани ли са маншоните им? Имат ли ръб спирачните дискове? Напукани ли са спирачните маркучи? Има ли течове? Двигателят губи ли масло и антифриз? Всички тези проблеми, а и много други могат да бъдат разпознати лесно на подемника.

Грешка №5: купуваме, когато вали или е тъмно

Aко непосредствено преди планирания оглед атмосферните условия се влошат, най-добре го отложете! Единственото при кабриолет е хубаво да се провери дали покривът тече, докато вали. Иначе във всички останали случаи лошото време е ваш враг: щети по боята невинаги личат под дъждовните капки, а техническият преглед обикновено е твърде прибързан. Ако автомобилът изненадващо ви очаква в тъмен подземен паркинг и продавачът не иска да го изкарва навън, най-добре бягайте далеч.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин