10 препоръчителни употребявани автомобила

Има автомобили, които са (почти) вечни. Сега ще ви покажем 10 от тях. Все модели, които класират на челни места в долкада на AUTO BILD и TUV. А някои от тях дори са изгодни.


3
юли
2017

5. Toyota RAV4

Сервизни акции, дефекти. Един съвет: произвеждайте автомобили като едно време, например RAV4. Моделът Тур ХА (1994-2000 г.)  няма (почти) никакви проблеми. Нека погледнем и протоколите от техническите прегледи: напукани спирачни маркучи пр и nър 1вите модели – това е всичко. Иначе: никаква ръжда, стабилно окачване, в много редки случаи течове на масло. В пощенската кутия за оплаквания някои читатели се жалват от проблеми с маховика и съединителя при много висок пробег. Но повечето са щастливи.

6. Opel Meriva 

Opel Meriva е толкова гъвкава: средното място на задната седалка може да се сгъва, двете външни се изместват навътре и назад. От какво са доволни водачите на Meriva: миниванът (от 2003 г.)  е много издръжлив, класира се на пето място при 7-годишните автомобили. И все пак – с течение на времето не са изключени проблеми с голям луфт на волана, течове на масло и корозирали спирачни тръбопроводи, понякога се откачат и маншоните на полуоските. 6-годишен автомобил с 1,6-литров бензинов двигател (101 к.с.) и пробег 100 000 км струва около 4500 евро. Това са добре вложени пари за автомобил, който прави семействата щастливи.

7. Honda Jazz

Honda Jazz от първо поколение се представя много добре пред TUV и с пълно право: този миннван е многокачествен. Проверяващите имат забележки единствено към корозията по спирачните тръбопроводи. Всичко останало е просто чудесно: никаква корозия, нинакъв луфт във волана, в редки случаи течове на масло. Дори и окачването печели високи оценки. Искаме обаче да ви предупредим за една (възможна) повреда: автоматичната CVT трансмисия невинаги фуннционира както трябва. Именно тя провали върховото класиране на Honda Jazz в продължителния тест на AUTO BILD.

8. Ford Fusion: не е красив, но е издръжлив 

Да погледнем в доклада на TUV за 2010 г.: трето място при 3-годишните автомобили, 16-то място при петгодишните, 7-о – при 7-годишните. Аплодисменти! Fusion е версия с висок покрив на най-здравата Fiesta на всички времена (Тур MK6, от 2001 до 2008 г.). особености: място за четирима, багажник с вместимост 337 литра, висока позиция на седене. Качеството в дългосрочен план е забележително. Не са познати нито ръжда, нито разбито окачване или проблемни спирачки, дори и ауспуховата система е в чудесно състояние. Нашият фотомодел е оборудван с 1,4-литров четирицилиндров бензинов двигател с мощност 80 к.с. И точно този модел ви препоръчваме: работи добре и е почти вечен.

9. Mercedes SLK 

През 1996 г. Mercedes представиха първия си двуместен кабриолет с твърд сгъваем покрив и задно задвижване. Оттогава слънцето сякаш всеки ден свети ярко и за SLK – и то в доклада на TUV и AUTO BILD. За да го кажем направо – практически не са ни известни проблеми с твърдия сгъваем покрив. А когато под предния капак работи 200 Kompressor, това е гаранция за безгрижно шофиране. Обърнете внимание само на ръждата по ръбовете на капака на багажника, на двигателя, както и на спирачните маркучи.

10. Mazda MX-5

Задно задвижване, здрава и нетракаща каросерия, текстилен гюрук и издръжлив четирицилиндров двиrател – чистокръвен роудстър. Mazda МХ-5 е абонирана за първите места в класациите на TUV. Но Тур NB (от 1998 до 2005 г.) има един малък козметичен дефект. При 7,3% от всички модели проверяващите от TUV са открили ръжда по носещите части на каросерията, (малък) проблем са и течовете на масло и неравномерно действащите ръчни спирачки. Иначе: солиден японски роудстър. И след 17 години може да се сдобиете с него евтино.

 

 

 

Още по темата