10 препоръчителни употребявани автомобила

Има автомобили, които са (почти) вечни. Сега ще ви покажем 10 от тях. Все модели, които класират на челни места в долкада на AUTO BILD и TUV. А някои от тях дори са изгодни.

0307
2017

1. VW Golf Plus – едно чудесно представяне

Нека бъдем честни: този автомобил винаги се радва на перфектна поддръжка, „пенсионерският“ Golf рядко навърта много километри. Но когато се наложи, се справя и с това. Ката нашия фотомодел от автокъща в Хамбург. Той е на 5 години, с 1,9-литров TDI с мощност  105 к.с., пробег 100 000 км. Но се управлява ката едногодишен автомобил. А и TUV няма никакви забележки. Разбито задно окачване, луфт във волана? Нищо подобно. Спирачки, ръчна спирачка, тръбопроводи и маркучи?  Golf-ът с висок покрив (плюс 10,1 см) не страда от нищо. Дори и ауспуховата система не е ръждива след 12 години. И ако нещо може да се повреди, то това е допълнителното оборудване. Това не е шега: най-честите дефекти идват от електронното оборудване, като към него се числи и препоръчителната автоматична климатична инсталация и се е налагало многократно да бъде препрограмирана. И още нещо: ако Golf-ът е оборудван с 2-литров TDI, бъдете внимателни. Понякога се пукат цилиндровите глави, елементите помпа-дюза също са ненадеждни. Ние препоръчваме „малкия“ дизел с мощност 105 к.с. – който обаче не винаги е оборудван с филтър за твърди частици.

2. BMW 1-ва серия

Оценка „Отличен“ 6 в продължителния тест на AUTO BILD, никакви повреди за 100 000 км. Това е майсторско постижение на BMW. Малкият „баварец“ се представя много добре и в доклада на TUV. За разлика от големия си братя той изобщо не познава проблемите със слабите шарнири на окачването, проверяващите от TUV имат забележки единствено към неравномерното действие на ръчната спирачка. Ние имаме забележки към недостатъчното място на задната седалка. За сметка на това автомобилът ви компенсира с удоволствие при шофиране, задното задвижване ви гарантира добро настроение. Дори и като 118i с мощност 129 к.с.

3. Porsche Boxster

Безспорно Porsche винаги са били добри. Който има такава кола, се грижи за нея. Дори и за най-малките – Boxster Тур 986 (1996-2004. г.), които се нареждат сред първите пет в доклада на TUV. По-характерни проблеми? Появяват течове на масло, понякога са износени полуоските и спирачните дискове. И точно тук е мястото да ви предупредим да избягвате най-евтините оферти.. При Boxster Porsche премина от въздушно на водно охлаждане и семерингът на коляновия вал е сериозен проблем. И още една молба – купувайте само Porsche-тa с прилежно попълнена и подпечатана сервизна книжка.

4. Renault Modus

Renault, Creatur du Malheur? Друг път! Французите вече предлагат високо качество, и това си личи по Modus. Наистина, този модел не е перфектен – но е добър. Доказателството е петото място в долкада на TUV при 4- и 5-годишните автомобили. Миниванът (от 2004 г.)  има само минипроблеми: понякога течове на масло, разбити шарнири на предното окачване и ниска ефективност на задните спирачки. В пощенскта кутия за оплаквания на AUTO BILD има писма за проблеми с бобините на запалването и стъклоповдигачите. Това не е никак зле, Renault! Защото този автомобил с регулируема по дължина задна седалка много ни харесва.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин