Нашите съвети » 10 правила за дълъг живот на автомобила

10 правила за дълъг живот на автомобила

2801
2017

Средната възраст на автомобилите в Германия, които стигат до пунктовете за рециклиране, е 12 години. Но автомобилът може да издържи и много по-дълго – ако го поддържате оптимално. Много водачи следят нивото на маслото, но само това не е достатъчно. AUTO BILD ще ви даде 10 съвета как значително да удължите живота на автомобила си.

Смяна на маслото

Моторното масло смазва, отмива металните частици от износването на двигателя, както и остатъците от горенето. Указаните от производителя интервали за смяна трябва да се спазват. Същото важи и за данните за подходящото масло и неговия вискозитет.

Спазване на схемата за поддръжка

Само когато сервизът отметне всяка проверка, няма да пропусне някаква повреда. Оглежда се всяко ъгълче на автомобила, евентуалните проблеми се забелязват своевременно. Важно: следете за редовната смяна на ангренажния ремък.

Старателно затопляне на двигателя

Загряването на различните компоненти на двигателя след студен старт става неравномерно. Маслото също се нуждае от известно време, за да достигне до всички зони, нуждаещи се от смазване. Затова: първите 10 километра не форсирайте двигателя, загрейте го внимателно с не повече от 2500 об/мин.

Охлаждане на двигателя след натоварвания

След шофиране с пълна газ и при високо натоварване двигателят трябва да се охлади една до две минути чрез работа на празен ход – това важи с особена сила за турбодвигателите. В противен случай маслото в лагерите на турбокомпресора може да се спече и да запуши маслените канали. Така се създава опасност от скъпа повреда на турбокомпресора.

Избягвайте ненужните студени стартове

Двигателят се износва най-много в първите километри след студен старт. Горивото разрежда маслото, високото триене и огромните разлики в температурите натоварват материалите в двигателя. Избягвайте късите отсечки и ненужните студени стартове на двигателя.

Избягвайте високите обороти

Водачите, шофиращи на дълги разстояния, знаят: високите обороти означават бързо износване на двигателя. Дори и ако внимателно подгрявате двигателя и сменяте маслото често – пълното натоварване винаги е свързано с повишено износване.

Достатъчно проветрение

Важен детайл в малките обяви за продажба: гаражен автомобил. Но за предпочитане е автомобил, стоял под навес. Така се осигурява оптимална вентилация, автомобилът изсъхва по-бързо – дори и в кухините. Отделните гаражи често не се проветряват достатъчно добре – и колите ръждясват по-бързо.

Старателно измиване

Тук не става дума само за редовното измиване на автомобила. Трябва внимателно да се почистват и ръбовете на вратите и капаците, както и калниците и дъното на колата. Защото там най-често се образуват огнищата на корозия.

Консервиране на кухините на каросерията

За допълнителна консервация на кухините на каросерията трябва да се замислят не само собствениците на олдтаймери. Ако искате да шофирате колата си максимално дълго, трябва да обработите кухините и дъното със специални препарати срещу корозия.

Щадете окачването и гумите

Който се качва с висока скорост по бордюри или не намалява преди дупките по пътя, разбива окачването на автомобила си с ускорени темпове. Гумите също страдат, при тях се получават вътрешни разкъсвания на каркаса, които са много опасни, защото не се виждат отвън.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ