10-колесната лаборатория Michelin PLR

1703
2024

Освен със световноизвестните си гуми, Michelin отдавна смай­ва автомобилната общност и с екстравагантни разработки на всякакви превозни средства, като например релсовите автомобили, създадени още през 30-те години. Повечето от тях са направени с чисто рекламна цел, но има и не малко високотехнологични образци, чрез които се изпробват нови продукти на фирмата. Един от най-впечатляващите про­тотипи с марката Michelin е създа­деният в началото на 70-те години супер автомобил PLR (Poids Lourd Rapide, тоест скоростен полу-камион). Причината за инвестирането в такава скъпа разработка е въведената по същото време програма за тестване на гуми за тежкотоварни автомобили и влекачи при високи скорости, но без риск от преобръщане (например при спукване на гума), какъвто съществува при из­ползването на истински камиони.

От пръв поглед личи, че каросе­рията е почти изцяло изградена от външни панели на Citroën DS21 комби, а десетте колела са взети от леко­товарния модел Citroën HY (известен като „тубата“).

Истинското предназначение на PLR обаче остава скрито под ламарини­те на DS. В най-задната част на ту­ловището, върху петия мост, са мон­тирани два двигателя от Chevrolet от 350 куб. инча (5740 куб.см), което значи че общият им работен обем е равен на близо 12 литра! Единият от тях задвижва задните шест колела, а другият върти огромната гума от камион, която се тества и е поста­вена в средата под покрива, между третия и четвъртия мост. Предни­те четири колела са завиващи.

Експерименталният тест-автомо­бил на Michelin тежи близо 10 тона, но благодарение на мощните агре­гати достига забележителните 180 км/ч. Дали тази екстравагантна и един­ствена по рода си лаборатория на колела оправдава заложените от фир­мата очаквания, не е ясно, но Michelin PLR предизвиква огромен интерес сред широката общественост и не след дълго започва да се продава дори и като умален модел.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин