„Яхтаджийска“ версия на Volvo V90 Cross Country

Volvo Cars дарява 300 000 евро в подкрепа на борбата против замърсяването на океаните


30
окт.
2017

Volvo представя специално издание на луксозния модел V90 Cross Country по случай старта на най-мащабната и продължителна околосветска регата Volvo Ocean Race. Клиентите, които ще си купят ексклузивната версия на приключенското комби, ще допринесат директно за опазване на здравето на световните океани. Volvo Cars ще дари по 100 евро за всеки от първите 3 000 автомобила V90CC Volvo Ocean Race, в подкрепа на научната програма на Volvo Ocean Race срещу замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. Цялото дарение, възлизащо на 300 000 евро, подчертава дългосрочния ангажимент на Volvo Cars за опазване на околната среда.


Екипът учени от Volvo Ocean Race оборудва яхтите в тазгодишното издание на регатата със специален набор сензори, които ще събират данни от някои от най-отдалечените части на океаните, включително информация за температурите, атмосферното налягане, теченията и скоростта на вятъра. Събраната информация ще се използва за изготвянето на още по-прецизни метеорологични прогнози и климатични модели, в помощ на учените по цял свят.

Освен това, яхтите ще измерват нивата на соленост, CO2 и количествата водорасли в заобикалящата ги морска вода. Тези измервания, в комбинация с други научни данни, ще помогнат да се изгради още по-пълна картина за нивото на замърсяване с пластмасови отпадъци и отражението му върху живота в океана. Партньори в научната програма са специалистите от NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Самият автомобил ще допринася за справяне с проблема със замърсяването на океаните, тъй като подовата му настилка ще се състои от еконил, произведен фабрично от 100% рециклиран найлон, включително от изоставени рибарски мрежи, събрани от морското дъно. V90 Cross Country Volvo Ocean Race е проектиран от дизайнерите на Volvo, съвместно с група инженери от отдела за специални автомобили в Торсланда, Швеция, които отговарят за разработването на ексклузивни поръчкови модели, на ултралуксозните издания Excellence, както и на полицейските версии на V90 и V90CC. В основата на V90 Cross Country Volvo Ocean Race е настоящият модел V90CC, със стандартните характеристики, като задвижване на 4-те колела, увеличен пътен просвет и оптимизация на шасито за повече комфорт и контрол над управлението при всякакви пътни и метеорологични условия.

Експресивният дизайн и цветовата комбинация на екстериора и тапицерията отличават V90 Cross Country Volvo Ocean Race от останалите модели от серията 90 на Volvo. Интериорните детайли в матово сиво и ярко оранжево, представени за първи път в концептуалния модел от 2014 Volvo Concept XC Coupé, са комбинирани с кристално бял екстериорен цвят, уникални шевове на тапицерията и специални колела. Първите 3000 произведени коли ще се предлагат на 30 пазара в света, включително в повечето европейски държави, както и в САЩ, Япония и Китай.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин