Япония осъди двама американци, помогнали на бившия шеф на Nissan Карлос Гон да избяга


20
юли
2021

На 19-ти юли 2021 г. съдът в Токио осъди баща и син американски граждани, които признаха, че са организирали бягството на бившия изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон от Япония в Ливан.

67-годишния бизнесмен беше арестуван през 2018 г. по обвинения за финансова измама. Служителят на Американските специални сили – така наречените „Зелени барети“ –  Майкъл Тейлър (60), ще лежи в затвора две години, а синът му Питър (28) – 20 месеца.

Миналият месец двамата се признаха за виновни и обявиха каква е била ролята им при бягството на Гон. Семейство Тейлър са организирали и реализирали плана, при който бизнесменът е влязъл в кутия за музикални инструменти и е напуснал Япония на борда на частен самолет. Двамата получили общо 1,3 милиона долара за услугите си и още 500 хил. за съдебни разходи.

Майкъл и Питър Тейлър бяха арестувани в САЩ и дълго време водиха битка против екстрадицията си в Япония. Тя бе неуспешна и 10 месеца след ареста те вече са осъдени.

Бившият председател на борда на автомобилния съюз между Renault, Nissan и Mitsubishi Карлос Гон беше арестуван в Япония през ноември 2018 г. Обвинен бе в това, че не е отчитал пълната си заплата пред властите. Бизнесменът, който има френско и ливанско гражданство, отрича всички обвинения.

На 6-ти март 2019 Гон бе освободен от ареста под гаранция в размер на 9 милиона долара, а месец по-късно отново бе арестуван – заради нови обвинения, че не е използвал по предназначение активи на Nissan. Властите твърдяха, че Гон е употребявал средства от компанията за джетове, яхти и финансиране на стартъпа на сина му. След това беше обвинен и в „злоупотреба с доверие“.

Гон плати още по-голяма сума – 14 милиона долара -, за да излезе под гаранция. Бизнесменът се намираше под домашен арест, но мистериозно успя да се измъкне и да избяга в Ливан. 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин