Яйчени черупки и обелки от домати в гумите

Учени твърдят, че остатъци от храна могат да направят структурата на гумите по-устойчива

1203
2017

Изработката на гуми е мръсна работа. Около 30 на сто от всяка от гумите на вашия автомобил се състои от технически въглерод – или сажди. Той подпомага издръжливостта на каучука и придава черния му цвят. Добива се от непълното изгаряне на въглеводород (то ест нефт). При производството на сажди се отделят вредни емисии, а недостигът в доставките и нарастващото търсене се превръщат в основни фактори при производставото на гуми. Изследователи от Държавния университет в Охайо (OSU) твърдят, че са намерили простичко решение на проблема, а именно – остатъците от храна.

Според учени от OSU, хранителните отпадъци, конкретно черупките от яйца и обелките от домати, могат да изиграят ролята на заместител на саждите в гумите. Освен че са екологично чист материал, остатъците от храна се добиват на място (не е нужно да бъдат внесени от чужбина като голяма част от саждите), както и се избягват депата за отпадъци.

Черупките от яйца и обелките от домати имат и някои практически предимства при използването им за напрвата на гуми. Доматените обелки са устойчиви на висока температура, а порестата структура на яйчените черупки се слепва добре с каучука.  Научната изследователка Синди Барера от OSU обяснява, че резултатът надхвърля индустриалните стандарти за изпълнение. Докато традиционните „пълнители” обикновено правят каучука по-малко гъвкав, „подмяната на различни части от сажди с черупки от яйца и люспи от домати има синергичен ефект – например позволява здравият каучук да запази своята гъвкавост.“ Полученият продукт е червеникаво-кафяв, но се търсят начини за промяна на цвета.

Докато техническия въглерод не се добива под път и над път, остатъците от яйца и домати са евтини и в изобилие. Американците консумират почти 100 милиарда яйца и 13 милиона тона домати всяка година. Половината от тези яйца и повечето количество от доматите се обработват в хранителни фабрики, които изхвърлят черупките и обелките. Именно тези фабрики биха могли да бъдат бъдещите банки за добив на новите пълнители и ще заместят събирането на домакински отпадъци.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин