Яйца в автомобилните гуми


18
май
2017

1. На кого му е дошла тази идея?
Екип от изследователи около Катрина Корниш от Държавния университет в Охайо (САЩ) прави експерименти с различни хранителни остатъци като заместители на саждите (техническия въглерод) в гумите.

2. Защо в гумите има сажди?
Те правят сместа на гумите дълготрайна и устойчива. Около 30 процента от гумата е произведена от саждите, които са продукт на нефта.

3. Защо за целта се използват хранителни остатъци?
От една страна, по този начин човек не е зависим от цената на нефта и от развиващите се страни. От друга – по този начин биха могли да бъдат редуцирани вредните емисии и отпадъците при производството.

4. Какво е предимството на яйчените черупки?
Тяхната пореста структура се свързва много добре с гумата и по тази начин я прави по-стабилна и по-издръжлива. Единственият недостатък е, че така гъвкавостта на гумата намалява.

5. Може ли този недостатък да бъде отстранен?
Да. Друг отпадъчен продукт на хранителната индустрия отново може да направи смеската гъвкава – и това е устойчивата на температурни промени доматена люспа.

6. Читави ли са гумите от яйца и домати?
Според учените качеството надхвърляло това по стандартите на индустрията. Интересното е, че иновативните гуми вече няма да бъдат черни, а кафеникави.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >