Юбилей: Ford TT на 100 години


28
юли
2017

Едва ли има човек, който да не знае за Ford T-Modell. Американската автомобилна легенда, произведена за първи път на конвейер и превърнала се в глобален бестселър. Чували ли сте обаче за TT? Признаваме, че този модел не е много известен, но неговият принос към автомобилния свят е сериозен. Като предшественик на лекотоварните модели и пикапи. Сега Modell TT става на 100 години. При старта на производството му през 1917 г. Modell TT е първият лекотоварен автомобил на Ford. Като база е послужил обикновеният T-Modell. Рамата е подсилена, междуосието – удължено със 70 см.

От Ford оставят двигателя непроменен: 2,9-литров 4-цилиндров бензинов с 20 к.с. Така оборудван, Ford TT  се счита за доста здрав и издръжлив, но не е и за  бърз автомобил. Максималната му скорост е  24 или 35 км/ч. За сравнение: идентично моторизираният T-Modell вдига 67 км/ч.

В кабината има място за водача и един пътник. Автомобилът се стартира с манивела. Върху шасито могат да бъдат поставяни всякакви каросерии.

Първоначално автомобилът се произвежда само в Щатите, където струва 600, а впоследствие цената му е намалена на 375 щатски долара. През 1926 г. стартира и производството в завода на Ford в Берлин. Ford TT се произвежда до 1928, когато е сменен от наследника си AA.

 

Още по темата