/ Юбилей: произведено е 1-милионното MINI 3 врати от актуалното поколение

Юбилей: произведено е 1-милионното MINI 3 врати от актуалното поколение

Максимално просторен интериор върху минимална площ – с тази колкото проста, толкова и гениална автомобилна концепция от 1959 година сър Алек Исигонис остава в автомобилната история. Модерната версия на MINI 3 врати следва този пример, преоткрива се отново и изпъква на фона на тълпата с уникалния си дизайн. През 2013 година MINI за пръв път представи актуалната нова интерпретация на компактния модел с 3 врати, който от 2014 година се предлага по целия свят и през всичките тези години остава верен на себе си. Сега, през 2023 година, от конвейера в завода на MINI в Оксфорд слиза 1-милионният автомобил на иконичния модел. Успоредно с това своя 110-годишен юбилей празнува и традиционният завод. Освен в британския завод MINI 3 врати известно време се произвеждаше и в Борн, Нидерландия.

Неподражаемо MINI

Типичното излъчване на MINI 3 врати се дължи на динамичните линии, ясните форми, както и късите надвеси, които превръщат пъргавия модел с четири места в идеалния спътник в градското движение. При въвеждането на пазара през 2014 година оформеното изцяло по нов начин MINI 3 врати се отличава с висока разпознаваемост и значителен напредък в технологиите, ефективността и разгръщането на мощността. И докато автомобилите в почти всички автомобилни сегменти все повече си приличат, през всичките години MINI 3 врати си остава едновременно бунтар и икона. Типичното лице на MINI с характерните фарове доминира в пуристката предна част и осигурява изразителен дизайн в комбинация с Union-Jack задните светлини, Bonnet Stripes, както и стилните Side Scuttles. И до днес оригиналът на MINI е олицетворение на типичната радост от шофирането, максимално високо качество и множество възможности за индивидуализация и се радва на постоянно увеличаващ се брой почитатели по целия свят.

Оригинал с голямо разнообразие

MINI 3 врати е оригиналът в премиум сегмента на малките автомобили. Още от старта на производството на неподражаемия модел почитателите на MINI се радват на избора от множество различни конфигурации. От MINI One First с първоначално 55 кВт/75 к.с. през мощното MINI Cooper със 100 кВт/136 к.с. до вдъхновените от моторните спортове модели на MINI John Cooper Works – MINI 3 врати винаги се отличава с вълнуващо пъргаво поведение на пътя и е пример за модерен малък и компактен автомобил. Още от самото начало MINI 3 врати се предлага с дизелов и бензинов двигател, от 2020 г. на разположение е и изключително успешното MINI Cooper SE за електрифицирано Gokart усещане при шофиране. През миналата година MINI отбелязва значително увеличение на продажбите на електрифицираните модели, като междувременно всяко пето MINI е електрическо. Следващото поколение на MINI също стартира с MINI 3 врати. Новото издание на оригинала още от самото начало е насочено към електрическа радост от шофирането и предлага идеалните предпоставки за вълнуваща пъргавина и типичното за MINI креативно оползотворяване на пространството. Освен върху максимално Gokart усещане при шофиране новото MINI 3 врати е фокусирано и върху минимален екологичен отпечатък. По този начин MINI последователно развива успешната вече над 60 години концепция за градска радост от шофирането.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин