Ще стане ли Koenigsegg Jesko Absolut най-бързият автомобил на света?

0305
2022

Разполагащият с 1600 к.с. Jesko Absolut е най-бързият модел на Koenigsegg за всички времена. С него Koenigsegg иска да надмине рекорда на Bugatti и границата от 500 км/ч!

Новият Koenigsegg Jesko Absolut вдига 531 км/ч – поне на теория. Има още време, докато разберем, дали и на практика. Около година след предсерийния модел Jesko Attack е готов първият движещ се прототип на Koenigsegg Jesko Absolut. (теоретично) Най-бързият автомобил на света вече се движи!

През 2019 г. Koenigsegg показа в Женева Jesko – напълно нов модел. Хиперспортен автомобил с 1600 к.с., кръстен на Йеско фон Кьонигсег, бащата на основателя на фирмата Кристиан фон Кьонигсег.

Моделът ще се предлага в две версии: струващият минимум 5,6 милиона лева Jesko Attack с характерното си задно крило а ла бумеранг е предназначена най-вече за пистата, докато струващият 6,9 милиона лева Jesko Absolut има само една цел: максимална скорост!

И двата варианта са задвижвани от 5,0-литров V8-Twinturbo двигател, собствена разработка. С обикновен бензин V8 разполага с 1280 к.с., а с E85 – 1600 к.с. и 1500 Нм. Трансмисията е 9-степенна LST (LST Light Speed Transmission), а задвижването е задно.

Без никакво забавяне трансмисията може да превключва по няколко предавки едновременно, като някои предавки биват дори прескачани. Тежащият 1320 кг Jesko е създаден за пистата и това личи по огромния му заден спойлер.

Аеродинамиката е ключът към успеха

Съвсем различен е Jesko Absolut: в сравнение с Jesko Attack в цвят „Tang Orange Pearl“ високоскоростната версия в „Graphite Grey“ изглежда още по-агресивна. Koenigsegg обещават, че Jesko Absolut ще бъде най-бързият Koenigsegg на всички времена.

Двигателят и трансмисията са идентични с тези на обикновения Jesko. Ключът към максималната скорост е аеродинамиката; инженерите са се погрижи да направят Absolut колкото се може по-обтекаем.

Впечатление прави липсата на заден спойлер в сравнение с обикновената версия. Вместо това има две перки, които като в изтребител се грижат за стабилността при висока скорост. Допълнително Absolut има на задната си ос джанти с Aerodiscs.

Jesko Absolut е дълъг 4,85 метра – с 9 см по-дълъг от обикновения Jesko с дължина от 4,76 метра, което благоприятства стабилността при движение с над 400 км/ч.

Jesko Absolut с коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,278

Благодарение на подобрената аеродинамика автомобилът е по-бърз от Jesko Attack. Коефициентът на аеродинамично съпротивление е 0,278 – резултат, постигнат с хиляди часове работа в симулационния център.

Сега първият годен за движение прототип на Jesko Absolut е готов. Тестовият пилот на Koenigsegg Маркус Лундт ще опита да вдигне скорост над 500 км/ч с разполагащия с 1600 к.с. модел.

Кристиан фон Кьонигсег твърди, че максималната скорост на Jesko Absolut е 531 км/ч! Разбира се, това са изчисления. Ако те бъдат потвърдени, то Jesko Absolut би трябвало да надмине досегашния рекорд за максимална скорост от 490,484 км/ч на Bugatti Chiron Super Sport 300+!

В момента има един проблем: Koenigsegg няма представа, къде може да се направи опита за поставяне на рекорд. Пистата в пустинята в Невада, където бе поставен рекорда с Agera RS, не е достатъчна за скорост на 500 км/ч.

Къде ще се състои опитът за рекорд?

Перфектна би била високоскоростната отсечка на VW Ехра- Лесиен. Koenigsegg не разполага с такава писта и би било също необичайно, ако Volkswagen предостави на конкурентите от Koenigsegg тази писта. Дали Jesko Absolut ще премине магическата граница от 500 км/ч и ще свали от трона Bugatti? Остава да изчакаме и да разберем.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин