Ще спре ли скоро VW седана на Passat?

0812
2020

VW продължава да се фокусира върху SUV-ове и електромобили. Стратегията на концерна може би ще означава спиране на седана на  Passat и на американския Passat.

Първо добрата новина: в Германия комбито Passat Variant ще продължи да се произвежда. Дори и при бума на SUV-овете, клиентите държат на комбито. Много по-трудно е за седаните, които губят позиции, а и в Германия не са чак толкова купувани. така, че няма да е учудващо, ако в скоро време седанът на Passat бъде спрян от производство. На запитване на AUTO BILD от VW нито потвърдиха, нито отрекоха слуховете. 

Причината за спирането от производство са разнообразни. Нарастващата популярност на SUV-овете е една от тях. Другата е вътрешната конкуренция в концерна. Като седан Skoda Superb предлага повече място в сравнение със седана на Passat, но вече не е онзи евтин автомобил от миналото. Спирането на седан-версията на  Passat ще предотврати битката за клиенти между VW и следващия Superb. В Щатите пък американският Passat ще освободи място за SUV-ове и ID.4. Според слуховете ще бъде спрян и Arteon, но от VW отрекоха категорично това при запитване от AUTO BILD.  Европейсият и американският Passat обаче трябва да изчезнат от пазара най-късно до 2024 г. Затова пък ще се появи електрическо комби на платформата MEB. В края на 2022 г. ще бъде представен серийният модел на ID Space Vizzion. Следващото поколение на Passat B9 може би ще бъде разработено съвместно с новия Skoda Superb. Очаква се Skoda да предлага модела в Източна Европа като седан, а Passat да се продава като комби версия Variant в Западна Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин