Ще спрат ли изцяло катастрофите в бъдеще?

Нула катастрофи, нула ранени и нула загинали – Continental поставя Vision Zero като своя дългосрочна цел


13
ное.
2017

Continental работи активно в сферата на транспортната безопасност вече 140 години. А сега компанията, която освен на гуми е доставчик и на важни електронни системи за автомобилната индустрия (напр. ABS, ESC, EBA), представя своя план Vision Zero за 100 процента елиминиране на катастрофите в бъдеще, както и на неприятните последици от тях. Като доставчик на автомобилната индустрия Continental има дори по-важна роля за създаването на системи за активна и пасивна сигурност от самите производители, които на практика интегрират това, което доставчици като Conti им предоставят. В днешния динамичен свят автомобилът отдавна е престанал да бъде лукс и се е превърнал в необходимост. През 1950 г. средно шофьорите са изминавали по 1000 км на година, а днес тази стойност е нараснала цели 12 пъти! Оказва се, че който в наши дни търси сигурност, прехрана или просто по-добри условия на живот, не трябва да се плаши от разстоянията. По пътищата на Германия се движат 44 млн. автомобила – т.е. средно на 40 млн. домакинства се падат 1,1 автомобила.

Като единственото звено за контакт между превозното средство и пътя гумата остава основен „играч“ в сферата на безопасността. На снимката – Conti WinterContact TS 860

Мобилността обаче има и тъмна страна – която познаваме по-добре като „черната статистика”. Дори в развитата Германия средно в пътни инциденти загиват около 3000 души годишно – като този печален показател е достигнал най-ниската си стойност през 2013 – 3339. Добрата новина: от 70-те години, когато навлизат обезопасителните колани, до наши дни се наблюдава почти непрекъсната тенденция на спад в жертвите на пътя – и това се дължи на навлизането на все повече системи за безопасност (в последно време от групата на т.нар. ADAS – Advanced driver-assistance systems).

„Ние преследваме стратегията зад плана Vision Zero от много години и чрез иновации и усъвършенстване на съществуващите компоненти и системи допринасяме активно за сигурността на пътя. Vision Zero трябва да бъде постигнат в три стъпки. Нашият основен приоритет е да елиминираме всички жертви на пътя, след това да намалим броя на ранените до нула и на финала – да няма ПТП-та изобщо”, казва Франк Журдан, президент на Chassis & Safety Division в Continental.

„От задължителното въвеждане на обезопасителните колани, ESC, системи за следене на налягането в гумите и асистенти за автоматично спиране в камионите се наблюдава значително намаляване на смъртните случаи и на ранените при катастрофи. Въпреки това днес годишно по пътищата загиват над 1 млн. души годишно – което е стряскащо висока стойност. Нашата цел е да не го допускаме.”

Преследвайки тази мисия, Continental не само развива своите системи за безопасност, но и, разбира се, гумите като единствения компонент, извършващ директен контакт между превозното средство и пътната настилка – при това на площ, не по-голяма от пощенска картичка. Ето защо експертите държат да информират шофьорите колко важно е да карат с хубави гуми, напомпани до указаното от производителя на автомобила налягане. Continental пледира за по-високи стандарти на тестовете за сигурност от типа на Euro NCAP с цел въвеждането на по-голям брой технологии за сигурност като част от серийното оборудване на автомобила

Хората в Continental познават добре целия спирачен механизъм – от педала до гумата

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин