Ще се появи ли скоро супер-батерия за електромобили?

1606
2020

Дали в скоро време няма да се появи батерия за пробег 2 милиона километра за автомобили? Доставчикът на VW и BMW CATL вече е в състояние да я произвежда, Tesla също има големи планове

Най-големият производител на литиево-йонни батерии в света, CATL, е на прага на големия пробив по отношение на батериите за електромобили. Шефът на фирмата Зенг Йугун съобщи, че китайците са готови да произведат батерия с продължителност на живот от 2 милиона километра и 16 години. Надценката е 10 процента в сравнение с досегашните батерии за електромобили. 52-годишният Йугун не даде повече информация относно техниката.

Contemporary Amperex Technology Ltd., съкратено CATL, е стратегичен партньор на VW, BMW и Daimler, като строи в Тюрингия, Германия една от най-големите фабрики за производство на батерии в света – на стойност 3,6 милиарда лева. Китайците обаче са най-известни със сътрудничеството си с пионерите сред производителите на електромобили от Tesla. Очаква се в скоро време гига-фабриката на американците в Шанхай да бъде снабдявана с несъдържащи кобалт литиево-железен фосфатни клетки на CATL, което пък ще позволи по-голям пробег за Model 3 в Китай.

Какво ще съобщи Илън Мъск по време на „Battery Day“?

Същевременно специалистите очаква гуруто на Tesla Мъск да съобщи нещо революционно на предстоящия, отлаган няколко пъти „Battery Day“ – за собствена батерия, несъдържаща кобалт, която би могла да бъде използвана за първи път в Model Y. Дъщерната фирма на Great-Wall-Motors SVOLT (също от Китай) също са разработили несъдържаща кобалт батерия с подобна продължителност на живот. General Motors също работят по тази тема.

По-голям пробег, по-ниска цена, втори живот

Несъдържащите кобалт батерии се считат за носителите на пробива по отношение на електрическата мобилност. Модерната, мощна батерия с дълъг живот би могла да спести много проблеми на притежателите на електромобили. На първо време да удължи пробега на автомобилите с електрическо задвижване – SVOLT говорят за до 880 километра. Освен това ще отпаднат опасенията от скорошна смяна на батерията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин