Ще се откаже ли BMW от iDrive?

0103
2019

BMW обяви за 2021 г. нова система за управление на кокпита – с гласови команди и жестове, респективно Eyetracking. Дали iDrive няма да бъде пратена в пенсия?

BMW радикално променят своята концепция за управление. След две години на пазара трябва да се появи „Natural Interaction“ – или през 2021 с iNext. Natural Interaction представлява комбинация между Eyetracking, управление на кокпита с гласови команди и с жестове. Първоначално системата ще функционира на предните две места: ако по време на пътуването водачът или пътникът до него насочи погледа си към някой хотел, посочи го и каже „Hey BMW, какво е това?“, след това ще получите изречен отговор от IPA (Intelligent Personal Assistant), а на дисплея ще се визуализира информация. Освен това от BMW ще ви дадат възможност да видите оценките на посетителите и да резервирате стая в хотела.

Управлението чрез жестове, лицево разпознаване и гласови команди ще може да влияе и на функциите на автомобила. Ако посочите с пръст шибедаха и дадете команда, панорамният покрив вече се отваря.  Системата дава възможност за задаване на въпроси и за по-добро разбиране на функциите на автомобила.

Посредством системата за управление на кокпита „Natural Interaction“ някои от аналоговите елементи на управление биха могли да „изхвърчат“ от моделите на BMW. Така например превключвателя за светлините или за управление на климатичната инсталация, която ще функционира интелигентно или автоматично, или пък ще реагира на гласови команди. Казвате 23,5 градуса – и температурата вече е регулирана. Дали с това наложилата се система iDrive в BMW няма да стане излишна? За да изберете позиция от менюто на монитора, сега ще е достатъчна комбинация от поглед-жест-гласова команда. За подменютата обаче iDrive би функционирала по-добре, иначе водачът би се разсейвал прекалено. Затова може би iDrive все още няма да излезе окончателно от моделите на BMW.

Също така остава неясно, дали в бъдеще BMW ще залагат на XXL-прожекция върху предното стъкло. В демонстрация на виртуалната реалност на Vision iNext голямото стъкло бе използвано като монитор за информация, менюта и филми по време на автономното шофиране. BMW е първият автомобилен производител, обявил официално използването на системата за Eyetracking в серийни модели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин