Ще се откаже ли BMW от iDrive?


1
мар.
2019

BMW обяви за 2021 г. нова система за управление на кокпита – с гласови команди и жестове, респективно Eyetracking. Дали iDrive няма да бъде пратена в пенсия?

BMW радикално променят своята концепция за управление. След две години на пазара трябва да се появи „Natural Interaction“ – или през 2021 с iNext. Natural Interaction представлява комбинация между Eyetracking, управление на кокпита с гласови команди и с жестове. Първоначално системата ще функционира на предните две места: ако по време на пътуването водачът или пътникът до него насочи погледа си към някой хотел, посочи го и каже „Hey BMW, какво е това?“, след това ще получите изречен отговор от IPA (Intelligent Personal Assistant), а на дисплея ще се визуализира информация. Освен това от BMW ще ви дадат възможност да видите оценките на посетителите и да резервирате стая в хотела.

Управлението чрез жестове, лицево разпознаване и гласови команди ще може да влияе и на функциите на автомобила. Ако посочите с пръст шибедаха и дадете команда, панорамният покрив вече се отваря.  Системата дава възможност за задаване на въпроси и за по-добро разбиране на функциите на автомобила.

Посредством системата за управление на кокпита „Natural Interaction“ някои от аналоговите елементи на управление биха могли да „изхвърчат“ от моделите на BMW. Така например превключвателя за светлините или за управление на климатичната инсталация, която ще функционира интелигентно или автоматично, или пък ще реагира на гласови команди. Казвате 23,5 градуса – и температурата вече е регулирана. Дали с това наложилата се система iDrive в BMW няма да стане излишна? За да изберете позиция от менюто на монитора, сега ще е достатъчна комбинация от поглед-жест-гласова команда. За подменютата обаче iDrive би функционирала по-добре, иначе водачът би се разсейвал прекалено. Затова може би iDrive все още няма да излезе окончателно от моделите на BMW.

Също така остава неясно, дали в бъдеще BMW ще залагат на XXL-прожекция върху предното стъкло. В демонстрация на виртуалната реалност на Vision iNext голямото стъкло бе използвано като монитор за информация, менюта и филми по време на автономното шофиране. BMW е първият автомобилен производител, обявил официално използването на системата за Eyetracking в серийни модели.

Още по темата

Card image cap
Bentley Continental GT: с технологии от филмите за Бонд

31
авг.
2017

Новият любимец на футболистите и рапърите иска да се превърне в най-доброто GT на планетата – с най-големите стоманени спирачни дискове, 3-камерно въздушно окачване, 635 конски сили... и какво ли още не

Card image cap
Електромобилът с гени на прахосмукачка!

1
окт.
2017

Производителят на прахосмукачки Джеймс Дайсън ще инвестира 2,3 млрд. евро в „радикално различен“ електромобил. Електродвигателят вече е готов, а продажбите трябва да стартират през 2020 г.

Card image cap
Кабриолетът на Maybach със 750 к.с.

19
авг.
2017

Mercedes-Maybach показа в Пебъл Бийч дълъг почти шест метра луксозен кабриолет. AUTO BILD ще ви даде информация за Mercedes-Maybach 6 Cabriolet!

Card image cap
Напълно нов SUV: Атлетичният и приключенски Opel Grandland X

19
апр.
2017

Стилният нов модел е готов да атакува бързо растящия компактен SUV сегмент

Card image cap
Ако Хенри Форд беше жив…

4
юни
2016

Северната тангента на Околовръстен път в София събра над 2000 автомобила Ford, които поставиха рекорд на Гинес

Card image cap

В последния брой:

Архив >