Ще продаде ли Volkswagen марката Bugatti на Rimac?

1809
2020

VW изглежда планира продажбата на луксозната си марка за производство на спортни автомобили Bugatti. По информация на медиите купувачът може би ще е Rimac. Porsche също е в играта!

Ще напусне ли Bugatti концерна Volkswagen? Що се касае до луксозната френска марка за спортни автомобили, изглежда хората от Волфсбург имат конкретни намерения относно продажбата ѝ. Германският вестник Зюддойче Цайтунг съобщава, че управата вече е взела решение за продажбата и тя ще бъде извършена до края на 2020 г. Предстои одобрение на сделката от Надзорния съвет на VW. Като партньор по продажбата се посочва хърватския производител на супер-електромобили Rimac. Досега потвърждение на тези планове няма нито от Bugatti, нито от централата на VW.

Причината за обмисляне на продажбата е интензивното откъм разходи преориентиране на Volkswagen в посока електрическа мобилност и автономни автомобили. От началото на дизеловия скандал през 2015 г. Bugatti се считаше за основен кандидат за продажба заради съмнителната си рентабилност. Самият производител на спортни автомобили съобщи, че за последно за представили отчети с положителен баланс в концерна. През 2019 г. са продадени 82 модела, а през настоящата 2020 година Bugatti се справя сравнително добре в кризата, макар и да не се споменават конкретни данни. Bugatti разполага в момента с притежаващия 1500 к.с. наследник на Veyron Chiron. За последно марката обаче разбуни духовете със струващото 20 милиона лева Centodieci – един от десетте екземпляра бе за футболната звезда Роналдо.

Играе ли и Porsche роля в сделката с Rimac?

По информация на медиите Porsche също има своята роля в продажбата. Bugatti ще премине към Rimac, а за сметка на това Porsche ще увеличи дяловете си при хърватската фирма за спортни автомобили на 49 процента. Porsche купиха през 2018 г. десет процента от Rimac, а по-късно увеличиха дела си на 15,5 процента. Rimac са известни с разполагащия с 1088 к.с. модел Concept One, който през 2013 г. се считаше за най-бързия, най-мощния и най-скъп електромобил на света. Сега хиперавтомобилът Rimac C_Two е готов за серийно производство – неговата мощност е 1914 к.с.

Шефът на Управителния съвет на VW Херберт Дийс обяви през 2018 г., че е възможна продажбата на марки, както и придобиване на други. Сега на кантара са поставени още марки – Lamborghini, Bentley, Ducati, Italdesign, както и испанската марка Seat, която ще премине в Cupra и ще бъде по-високо позиционирана. Във всеки случай корона-вирусът и автомобилната криза удариха спирачка на подобни намерения.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин