Ще оцелее ли соларният електромобил Sion?

1001
2023

Стартъп-ът Sono Motors се бори за оцеляване – необходими са около 100 милиона евро. Времето за спасение е малко

Мюнхенският стартъп Sono Motors отново има финансови грижи. Um За да мода произвежда серийно соларния електромобил Sion, са необходими около 100 милиона евро. По тази причина Sono започнаха набирането на средства, но нещата не изглеждат добре. Все пак оптимизмът не е се е изпарил напълно.

3500 екземпляра Sion смятат да продадат предварително хората от Sono – тоест клиентите трябва да платят още сега покупната цена от почти 60.000 лв. Балансът до момента: след 33 дни от течащата за 50 дни кампания 1339 клиенти са направили това. Това прави около 40 милиона евро. Не е много вероятно в оставащите около 2 седмици да бъдат събрани още 60 милиона евро.

Все пак от Sono Motors се надяват да постигнат целта си. Кампаният продължава до 26-ти януари, а междувременно от стартъпа водят и преговори с инвеститори.

Парите са необходими за инструменти за производство

Всъщност в момента е възможно авансовото плащане и само на част от сумата. Sono се нуждаят от парите, за да платят инструментите за производство на фирмата изпълнител Valmet Automotive. Само тогава планираното за началото на 2024 г. във Финландия серийно производство на електромобила може да започне. Времето на Sono обаче безмилостно изтича.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин