Новини » Ще караме автомобили с „кожа“ от рециклирани пластмасови бутилки

Ще караме автомобили с „кожа“ от рециклирани пластмасови бутилки

2909
2022

Интериорът и при леките автомобили, и при камионите придобива все по-голямо значение. Продуктите, използвани за вътрешното пространство, трябва да отговарят на тежките изисквания за всекидневна употреба, да бъдат приятни като досег и визия и също така да бъдат устойчиви. Continental предлага различни решения за моделите на бъдещето.

Единствено красивата визия в автомобила вече далеч не е достатъчна. Пътят към продукти, изработени без емисии на въглероден диоксид, поставя големи предизвикателства пред доставчиците на автомобилната индустрия. Това се отнася не само за използваните суровини, но и за производствените процеси и за консумацията на енергия.

Интериорът и при леките автомобили, и при камионите става все по-важен. Използваните за него продукти трябва да бъдат издръжливи при тежка всекидневна употреба, да изглеждат добре и наред с това – да бъдат устойчиви.

„Устойчивото проектиране на нашите продукти „стъпва“ на три стълба: въглеродена неутралност, кръгова икономика и уникални свойства“, казва д-р Дирк Лейс, ръководител на отдела Surface Solutions в Continental.

„Следвайки този път към устойчивия интериор на автомобила, ние постигнахме значителен успех с нашите продукти. Вече можем да предложим на клиента специфични решения за повърхности, които са до 100 процента безвредни по отношение на климата.“

Xpreshn от възобновяеми суровини

Материалът за покритие на повърхности, наречени Xpreshn, предназначен за панели на врати и арматурни табла, може да бъде направен от възобновяеми суровини и благодарение на това представлява изключително екологично решение.

„В лицето на Xpreshn на биооснова можем да доставим продукт с оптимален CO2 отпечатък, който съчетава отлични технически свойства и в същото време множество опции за дизайнерите“, обяснява д-р Габриеле Витман, ръководител на отдела за разработка на интериорни повърхности в Continental.

Повторната употреба на материали е важна стъпка в опазването на ресурсите. Xpreshn предлага решения за концепции за рециклиране с цели компоненти, например ако носещият елемент и повърхността над него са направени от един и същ материали, което позволява общото им рециклиране.

Прежди, изработени от рециклирани пластмасови бутилки

В лицето на изкуствената кожа Acellа Continental предлага продукт, произведен от рециклирани и биологични суровини. Преждите се произвеждат от рециклирани пластмасови бутилки. Пластмасата Benova Eco Protect също е предназначена и за автомобилни интериори. Материалът е изключително устойчив и въпреки че е много издръжлив, предлага нови възможности за интериорен дизайн.

За производството на изкуствената кожа Acella се прилагат прежди от рециклирани пластмасови бутилки.

В допълнение към ниското тегло, дългият живот е важен аспект за минималния екологичен отпечатък, тъй като здравината „се отплаща“ с годините. А сега това е по-важно от всякога, например при концепциите за споделена мобилност и в служебните автомобили.

Тъй като в момента има недостиг на около 600 000 професионални шофьори само в Европа, производителите на камиони също искат да направят работното място на водача по-привлекателно, като подобрят кабините. Това трябва да се постигне не само с по-удобни седалки, но и с осветени повърхности или амбиентно осветление. Отопляемите повърхности като в луксозните лимузини позволяват усещане за комфорт от непознато до момента измерениe в този тип превозни средства. Приятен страничен ефект има и по отношение на електрическата мобилност: поради ниската консумация на енергия, бързото нагряване и леката им конструкция, те също се оказват благоприятно решение за климата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин