Ще издържи ли? – Тест на осем въжета за теглене

С въже за теглене и втори автомобил можете да си помогнете по лесен начин при авария. Тествахме осем изгодни въжета за теглене на автомобил

2004
2016

ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАПАЛВАНЕТО, повреда и развален стартер: има толкова много причини автомобилът да не може да потегли. Възможностите са няколко – или звъните на пътна помощ (автомобилен клуб или застраховка) и помощниците идват и ви спасяват, като транспортират автомобила до най-близкия сервиз или до дома ви, или се спасявате сами, като организирате закарването на колата до вкъщи или до сервиза.

Тест за издръжливост: тракторът Deutz със 150 к.с. тегли въжето, което издържа...

Тест за издръжливост: тракторът Deutz със 150 к.с. тегли въжето, което издържа…

Второто е по-сложно, като тук отново имате две възможности: викате пътна помощ и плащате от джоба си или с помощта на познат сами извозвате автомобила. За целта в търговската мрежа се предлагат меки (въжета) и твърди (прътове) връзки за теглене – в зависимост от изпълнението за тегло от 1900 до 6000 кг. Ние купихме осем въжета за теглене от популярни в Германия вериги магазини на цени от 15 до 35 лв., с опъваща сила от 2000 до 3000 кг.

Целта бе да установим дали евтините въжета издържат на сериозни натоварвания. Бързаме да ви съобщим, че дори и най-евтиното въже за теглене в теста ни издържа. А задачата, с която трябваше да се справим, не бе никак лека: тегленият трактор бе с тегло от 3,1 тона. Различните степени на трудност бяха следните: трактор без спирачки, с включена четвърта предавка, с включена първа предавка и най-тежкото предизвикателство: с натиснати спирачки на задната ос. Всички въжета издържаха на натоварванията. До скъсване се стигна само тогава, когато то бе провокирано от нас: много рязко и силно придърпване.

Изнервящо: червеното знаменце за обозначение пада лесно

Изнервящо: червеното знаменце за обозначение пада лесно

Тъй като това натоварване излизаше от рамките на обичайното, не го взехме предвид при оценката. При теглене на повреден автомобил именно това придърпване е много неприятен момент, който дори може да доведе до повреди. По тази причина е важно водачът на тегления автомобил да се опитва посредством често, леко натискане на спирачките да държи въжето за теглене опънато. При потегляне придърпването е почти непредотвратимо. Затова въжето трябва да бъде еластично.

Много от куките са от един и същи производител, различават се само въжетата за теглене

Много от куките са от един и същи производител, различават се само въжетата за теглене

Направихме многократни измервания на всички въжета – с малка опъваща сила и при пълно натоварване. Удължаването (разтеглянето) на въжето бе от 10 до 22 сантиметра. Впечатлението ни се потвърди при последвалите опити: въжетата с най-голяма разтегляемост се справяха най-добре с придърпванията – това щади не само въжето, но и куката за теглене и нейното закрепване. Добре се представи например въжето за теглене 3000PP на Petex. При опъване се разтегля с 16 см и при отпускане се връща до първоначалната си дължина. Изнервящо в практиката: необходимо е да поставите обозначение по средата на дължината на въжетата за теглене. При повечето случаи в теста това бе пластмасово червено знаменце, което обаче много лесно пада от въжето. Затова водачът трябва да фиксира това знаменце, иначе то няма да остане на желаното място.

Capture10

ТЕГЛЕНЕ САМО В СЛУЧАЙ НА ПОВРЕДА

Твърда връзка: тя е предпочитана от неопитните водачи на тегления автомобил

Твърда връзка: тя е предпочитана от неопитните водачи на тегления автомобил

Твърда връзка за теглене
Предимство за неопитните водачи: при рязко спиране няма опасност да се забиете в задницата на теглещия автомобил. Опасност: ако теглещият автомобил спре много рязко, твърдата връзка може да повдигне задницата на теглещата кола.

Подпомагане на спирачното усилие
Внимание, ако двигателят на повредения автомобил е изключен, липсва подпомагане на спирачното усилие. Затова водачът на тегления автомобил трябва да натиска извънредно силно педала на спирачката, за да успее да забави автомобила. Същото е и при управлението – липсва сервоподпомагане.

Сблъсък
По-добре не закачайте катастрофирал автомобил с въже за теглене. Когато са повредени части на окачването, може да стане опасно – тогава по-добре използвайте пътна помощ за транспортиране.

Видимост
При движение по пътя движещият се отпред автомобил трябва да е възможно най-вдясно, а тегленият – повече към средата на пътя. Така водачът на авариралия автомобил може да следи пътната обстановка покрай теглещия го автомобил. Също така по този начин е значително по-лесно да бъде държано въжето опънато и да се реагира по-бързо.

Еластичност
С еластичните въжета се предотвратява първоначалното придърпване при потегляне – това помага на неопитните водачи да държат въжето опънато.
Големина на автомобила
Тъй като тегленето е аварийна помощ, не важат ограничения за тегло и прикачен товар – можете например да теглите тежък SUV с малък Smart.

Скорост
Разстоянието между двата автомобила е малко, затова не се движете с повече от 30 км/ч.

Сигнали
Преди да потеглят, водачът на теглещия и водачът на тегления автомобил трябва да се уговорят за маршрута и за сигналите, с които ще си обръщат внимание при поява на евентуални проблеми.

Ухо за теглене: то е резба и се затяга в посока, обратна на часовниковата стрелка

Ухо за теглене: то е резба и се затяга в посока, обратна на часовниковата стрелка

Възраст на водача на тегления автомобил
Куриозното правило в Германия е, че водачът на тегления автомобил няма нужда от шофьорска книжка. В много държави той трябва да е поне на 15 години. В България обаче и двамата водачи трябва да имат СУМПС.

Продължителност на тегленето
Тегленето на автомобил е разрешено само за кратки разстояния – до най-близкия сервиз или паркинг. Не бива да теглите авариралата кола на дълги разстояния.

Дължина
Разстоянието между теглещия и тегления автомобил трябва да бъде между 4 и 6 метра. Въжетата и щангите трябва да бъдат обозначени видимо на половината дължина.

Мотоциклети
Двуколесните превозни средства не могат да бъдат теглени – това би било прекалено опасно. Затова в случай на повреда те трябва да се транспортират върху платформа.

Оказване на помощ
По принцип в Германия можете да изтеглите аварирал автомобил само ако той е спрял на пътя и представлява опасност за другите участници в движението.

Ухо за теглене
Повечето автомобили са оборудвани с уши за теглене. Те се намират зад пластмасова капачка в предната и задната броня на автомобила.

Задни светлини
Ако осветлението на авариралия автомобил не функционира, трябва да се погрижите за съответните мерки за обезопасяване на теглената кола. Такива може да бъдат фенери на батерии или някакви други светлини, които получават захранване от теглещия автомобил.

Вземане на буксир
Когато имаме ситуация на повреда, говорим за вземане на буксир. При тегленето автомобилът бива издърпван, за да се даде помощ за стартиране и двигателят да запали.

Транспортиране
Това е качването на авариралия автомобил върху платформата на камион или ремарке. В този случай не важат строгите правила за помощ при авариране.

Забрани в Германия е забранено тегленето на автомобил по магистралата. У нас тегленето по магистрала е позволено със скорост до 70 км/ч.

Аварийни светлини
И двата автомобила трябва да се движат с включени аварийни светлини. В авариралия автомобил освен това трябва да се постави предупредителен триъгълник – на задното стъкло.

Ключ на запалванетo

При теглене ключът трябва да е в ключалката и да бъде завъртян така, че воланът да не се блокира.

ИЗВОД:

Тегленето на закъсал автомобил не е магьосничество, но изисква двама опитни водачи. Важно: преди потегляне се уговорете откъде ще минете и как да сигнализирате за проблеми като водач на авариралия автомобил.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин