Ще затварят ли бензиностанции заради коронавирусa?

2603
2020

Европа е в кома. Ресторанти, барове, училища, ясли и много бизнеси са затворени за неопределено време заради пандемията от коронавирус. Но не и бензиностанциите – подобно на супермаркети, аптеки, дрогерии, банки и медицински центрове те са сред обектите от първа необходимост и затова към момента са „пощадени“ от кризисните мерки. Но дали това ще продължи?

Ето какви са нагласите в Германия. „Не мога да си представя, че тук ще бъдат затворени бензиностанции“, казва Щефен Бок, ръководител на портала за сравнение цените на горивата в различните градове clever-tanken.de. Според Бок бизнесът на бензиностанциите почивал на висока автоматизация на процесите, а местни транспортни компании гарантирали доставките. „Въпреки това като водач винаги ще се стремя да съм с пълен резервоар, в момента цените са ниски“, съветва германецът. И според Съюза за търговия с масла в страната на Гьоте мрежата от бензиностанции в Германия не била изложена на опасност. Бензин и дизел са достъпни по всяко време – за да не спира веригата на доставки.

Далеч по-критично на ситуацията обаче гледат от Сдружението за защита на интересите на бензиностанциите (TIV), в което са включени 14 500 собственици и арендатори на подобни обекти. „Смятам, че трицифрен брой обекти ще станат жертва на тази криза“, казва говорителят на TIV Херберт Рабл пред AUTO BILD. Причините за тази негативна прогноза били по-скоро икономически, отколкото свързани със здравеопазването. Повечето собственици на бензиностанции трябвало да регистрират сериозни загуби, защото едва 20 процента от бизнеса им бил с гориво – до 60 процента от приходите идвали от продажби в магазините към бензиностанциите, казва Рабл. И именно там бил проблемът – „хората са в режим на криза“. Освен това имало опасност и от отсъствие на персонал заради затварянето на училища и детски градини. Затова организацията иска помощ от държавата. „Страхуваме се, че секторът ни може да се свие с 10 процента“, казва говорителят на TIV.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин