/ Ще забранят ли карането на тротинетки в пешеходни зони и в паркове в София?

Ще забранят ли карането на тротинетки в пешеходни зони и в паркове в София?

Общината в София смята да ограничи движението на електрически тротинетки в паркове, площади, пешеходни зони и тротоари. Общински съветници от ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“ предлагат въвеждане на нови мерки.

По улиците на града тротинетките ще могат да се движат със скорост до 25 км/ч, а в парковете те ще могат само да се бутат или да се движат с темпо до 5 км/ч. Нерядко се случва тези тротинетки да се движат с високи скорости по булеварди и в паркове, което крие опасност. В София тротинетките се появиха през 2019 г.

Предвижда се и местата, където могат да се паркират и оставят тротинетките също да бъдат регулирани. Ще е забранено захвърлянето им из паркове, градини, пред входове на сгради и на метростанции, на детски и спортни площадки. Санкцията, ако това стане, ще е продължаване на таксуването за ползването й и няма да спре, докато не бъде преместена, обясни Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет (СОС).

Предлаганите мерки ще бъдат внесени за разглеждане в комисиите на съвета до месец и се очаква до края на юли да бъдат приети от СОС. Те се очаква да влязат в сила през август, като до тогава трите фирми, които предлагат електрически тротинетки под наем в София трябва да актуализират софтуера си в съответствие с тези ограничения. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин