Ще ви накара да се пристрастите: Cayman GT4 RS на пистата

2303
2022

В лицето на най-наточеното Porsche 718 виждаме гений със средно разположен двигател. Боксерен двигател с мощно ускорение и отлично окачване правят истинска машина за шофиране.

На старта сме с 500 к.с., „загънати” в апетитна обвивка от стомана, алуминий и карбон. В това Porsche Cayman има доста от здравия му събрат 911 GT3.

Двигател, окачване, спирачки и аеродинамика са се комбинирали с леката концепция със средно разположен двигател на 718 и са направили превъзходна машина за каране в лицето на 718 Cayman GT4 RS. Автомобилът се държи стабилно и се противопоставя на всички възможни сили, а гумите с размер 325/30 на 21-цоловите джанти направо залепват колата за асфалта.

500-те к.с. са внушителни

Кулминацията представлява комбинацията от 4-литров 6-цилиндров боксерен агрегат и 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя. Достигат се до 9000 оборота, а до 4000 об/мин можете да пътувате и спокойно и сравнително сдържано (ако искате). След това всичко става уникално – спонтанно, жадно за червената зона на оборотомера и звучащо адски яко. Все пак става дума за 500 к.с. Максималната скорост на това Porsche е 312 км/ч. Звуковият спектакъл е уникален.

Зад главите на пасажерите диша звярът

4-литровият атмосферен агрегат на Porsche е разположен отзад – зад главите на пътниците. Принципно това е двигател от 911, който обаче поради недостиг на място е завъртян на 180 градуса в двигателния отсек на Cayman.

Клетката срещу преобръщане осигурява състезателна атмосфера

Във вътрешното пространство цари конвенционална обстановка. Седалките а ла корито са от карбон, а пакетът Clubsport заедно с клетката срещу преобръщане, както и по-леките компоненти (част от струващия 32 000 лв. пакет Weissach) допълват окончателно усещането, че не ти се искаш да слезеш от тази кола. Направо се пристрастих към този жълт спортист!

ИЗВОД

Ян Хорн

RS-моделите са върха на съответната серия. Този екземпляр е дори върховен спортист по отношение на удоволствието от шофирането.  718 Cayman GT4 RS е не само успешен, но и с качества да бъде икона. Оценка на AUTO BILD: 6

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин