Шофьорът на бъдещето

Този млад човек без врат трябва да оцелее във всеки инцидент с кола. Той не е обръснато ууки от “Междузведни Войни”, а Греъм, “оптимизираният” да издържа на катастрофи шофьор

2807
2016

Не се страхувайте, това е Греъм. Той не е особено красив, но и не трябва да бъде. Греъм е представата за човек, който може да оцелее във всяко произшествие с кола. Той е реалистична скулптура на Австралийската служба за транспортна сигурност (ТАС). Целта е да се привлече вниманието към опасностите от пътно-транспортни произшествия. Греъм е създаден от изследовател на пътно-транспортни произшествия, лекар и художничка. Главният въпрос гласи: “Как трябва да изглежда тялото, за да оцелее невредимо при катастрофи?”. Фигурата е направена от силикон, фибростъкло, смола и истински човешки косми.

Слоеве мазнина пазят от счупвания

Най-забележително изглежда главата на Греъм. Учените са разработили деформационна зона около мозъка. Дебелите мастни слоеве по лицето трябва да предпазват от фрактури на костите, затова и носът е изключително плосък. Греъм няма врат и ребрата му достигат до главата. Особено странни са кожните гънки между ребрата. Идеята е, че действат като въздушни възглавници и предпазват органите. Също необичайни са изключително дългите крака на Греъм с допълнителни стави. Учените са избрали това, защото много от пострадалите в катастрофите имат наранявания по негъвкавите стави.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин