Шофирането с високо кръвно е рисково

Кардиолозите отстраняват повредите в мотора на човешкото тяло. С тяхна помощ той отново намира правилния такт. В бъдеще автомобилът ще помага за анализа на сърдечната дейност


7
апр.
2017

Сърцето е двигателят на нашия живот. С размер на стиснат юмрук и тегло от едва 300 грама сърцето изпомпва кръв чрез артериите до най-дребните съдове и по този начин снабдява тялото ни с кислород и хранителни вещества. При спокоен пулс от 70 удара в минута нашето сърце с всяко туптене задвижва около 70 милилитра, или почти пет литра, кръв в минута. При физическо натоварване честотата на биене и количества изпомпана кръв се увеличават многократно. Сърцето на професионален спортист дори е в състояние да завърти в организма 30 литра кръв в минута.

Демографските промени в много държави, включително и в България, неизбежно ще доведат и до драстични промени в автомобилното движение. В бъдеще по пътищата с автомобилите си ще се движат все повече възрастни хора. За съжаление с напредването на възрастта се увеличават и рисковете от сърдечно-съдови заболявания, а с това и рисковете от катастрофи, предизвикани от инфаркти или други кризи, свързани с кръвообращението, връхлетели изненадващо водача на автомобила.

Доц. д-р Пламен Маринов Гацов, инвазивен кардиолог

Поради тази причина автомобилни компании като Ford вече няколко години работят над технически решения за по-голяма сигурност на пътя. Една от конкретните им разработки е шофьорска седалка с интегрирани сензори, които дават възможност да се направи електрокардиограма (ЕКГ). Специалното кресло (Heart Rate Monitoring Seat) разполага с шест адаптивни електрода, вградени в облегалката. Без да се налага чрез кабел да бъдат свързани с човешкото тяло, както ни е познато от лекарския кабинет, те могат прецизно да доловят и анализират ударите на сърцето на водача.

Получените данни при потенциална опасност се предават на лекуващия лекар или в спешната медицинска помощ. Чрез способите на телемедицината лекарите могат да информират своевременно водача за потенциалните рискове от колабиране или инфаркт. При особено спешни случаи системата е в състояние да се комбинира с електронния асистент за аварийно спиране, какъвто вече работи на борда на немалко от моделите на BMW или Mercedes: автомобилът автоматично задейства аварийните светлини, намалява скоростта и се паркира самостоятелно край пътя.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин