Шефът на Daimler за новата S-класа: „никоя S-класа в историята не е била толкова спортна и пъргава“


2
сеп.
2020

Малко по-късно днес, 2-и септември, премиерата си ще отпразнува автомобил, който за концерна Daimler е важен колкото Golf за VW – новия Mercedes S-класа. А шефът на Daimler Ола Калениус (51) ни сподели най-важното за новата луксозна лимузина. Шведът започва кариерата си в компанията с 299 000 служители и оборот 173 млрд. преди 23 години. От 16 месеца той стана неин ръководител. И тъй като на журналистите все още не е позволено да карат новата S-класа, зад волана й застава самият Калениус. А главният редактор на AUTO BILD Toм Дрекслер се настани удобно на задната седалка и зададе своите въпроси на високопоставения мениджър – като спази задължителната корона-дистанция от 1,50 м. Защото S-клас го позволява.

AUTO BILD: Автомобилът ще се кара предимно от лични шофьори, нали?

Ола Калениус: Не, напротив – повечето от клиентите ни ще го шофират сами. Вземете мен например, аз съм висок 1,95 м, естествено, мога да се разположа удобно отзад, но и тук, на шофьорското място. И ще разсея още един предразсъдък, преди да стигнем до него: че S-класата е само мъжка кола. Имаме много клиентки – добре, не в Германия – но в САЩ, Китай и Южна Корея.

71 700 S-класи са продали от Daimler за миналата година

Какъв опит с S-класи сте имали?

Първият ми шеф в Daimler имаше W140 (бележка на редактора: гигантският кораб, който не се побира на влака за о-в Силт). Позволиха ми да я паркирам и да й направя едно кръгче. Да, много голяма кола, но докато я шофираш сякаш плаваш, което я направи много специална.

ОБЯВИ ЗА S-КЛАС НА СТАРО

Още повече лукс ли да очакваме в бъдеще?

Да кажем, че ще следваме мотото: Act like a luxury brand. Борете се в битката, която можете да спечелите. Нямаме нужда от всеки вариант във всяка конфигурация. Mercedes-Benz е шедьовърът, стълбът. AMG, Performance-брандът, Mercedes-Maybach означава много лукс, G е в отделна категория, a нашата марка EQ тепърва ще се развива.

Продължете на следващата страница

Още по темата