Шефът на BMW обяснява, защо неговият концерн е по-честен от Daimler и VW

3012
2020

Едно странно изказване на Оливер Ципзе – от 2019 г. председател на управителния съвет BMW AG: в интервю с германски вестник 56-годишният шеф на BMW подчертава, че според неговата преценка, не е било възможно BMW също да е бил въвлечен в дизеловия скандал. Според Ципзе културата на BMW почти напълно изключва тайното или умишлено манипулиране на стойности на отработените газове.  С това той се разграничава от конкурентите от Daimler и VW, които са критикувани именно заради такива стъпки. Освен това според Ципзе BMW се вози от съзнанието, че винаги трябва да бъде намерено  най-доброто техническо решение, а не концернът да се задоволява от гледна точка на удобството с вероятно най-простото решение.

Според Ципзе пример за фирмена култура са японците, където ръководните кадри не управляват отгоре надолу, а вземат предвид аспектите на всички служители от всички нива. В младежките си години Ципзе е пътувал из Япония и е женен за японка.

Шефът на BMW допълва, че мениджмънтът трябва да разбира  позициите на останалите служители и да ги включва в процеса на вземане на решения. По този начин се предотвратяват загубите на време и постоянното подобряване на процесите. Освен това Ципсе е почитател на разбирането на японците, че едно нещо никога не може да бъде напълно готово.  

Относно бъдещето Ципзе продължава да залага на електромобилите. Плановете за производството им ще бъдат постоянно разширявани. Конкретно това означава, че в периода 2021 до 2023 г. BMW ще произведе допълнително четвърт милион електромобила в сравнение с първоначално планираните. Делът на продажбите на електрифицирани автомобили в концерна BMW ще се удвои през следващите години – от около 8 процента до близо 20 процента през 2023 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин