Шест Volkicar-а на обучение за безопасно шофиране на сняг и лед в Батак

2302
2016

Тази събота и неделя, 20 и 21 февруари, в Батак се състоя обучение на лед с Volkicar, в което се включиха шестима турски пилоти – Осман Уугур, Алпер Сертепе, Онур Челикяй – участници в турския рали шампионат, както и  Огур Челикяй, Сердар Джанбек и Мустафа Йостюрг.

Събитието бе организирано от Тезджан Мустафов, пилот с дългогодишен опит, който държи правата за провеждане на V1 Challenge Bulgaria. Неговата цел бе пилотите да развият умения за шофиране върху специфична повърхност, да придобият опит при управeнието на автомобил в опасни и неочаквани ситуации с помощта на специално оборудвани състезателни автомобили. Участниците имаха възможност да тренират, като най-добро време на затвореното трасе даде Огур Челикяй (35.630), да усетят адреналина от истинското състезание на лед и да тестват Hyundai i20 Coupe 1.0 Turbo GDI, 120 к.с. с  1-литров бензинов турбодвигател с директно впръскване на горивото.

Обучението протече в няколко етапа – брифинг за безопасност, опознаване на състезателното трасе, индивидуални тренировки и обиколки с времеизмерване. Наставленията на организатора към пилотите, преди и след всеки етап от обучението, им помогнаха да подобрят времената си, да карат по-технично и да използват придобитите умения при ралита.

Високите скорости и адреналинът поставяха начинаещите пилоти на обучението в различни ситуации – завъртания и неовладяване на автомобила. Бяха представени техники за влизане и излизане от завои, ускорение, спиране и разглеждане на спирачния път. Благодарение на инструкциите от страна на организаторите, пилотите успяха да коригират грешките си, научиха как да управляват безопасно автомобилите Volkicar в условия на лед, а на индивидуалните тренировки успяха да усъвършенстват уменията си.

Трасето, на което се проведе обучението, е с обща дължина 620 м и се състои от 3 части – скоростна, по-бавна, технична част и част с много обратни завои. Конфигурацията се състои от 3 обратни завоя, 4 S-образни, 1 ляв и един десен завой от по 90 градуса. Трасето има бърз и лек характер и позволява автомобилa да поддръжа едно темпо.

Hyundai i20 Coupe 1.0 Turbo GDI _2 Hyundai i20 Coupe 1.0 Turbo GDI Volkicar on ice _race2 Volkicar on ice_participants Volkicar on ice_race Volkicar on ice_race3 Volkicar on ice_training

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин