Шест цилиндъра за Mercedes GLC

Mercedes-AMG разширява палитрата си от модели. GLC 43 се задвижва от познатия от C 43 и E 43 шестцилиндров мотор. Резултатът е върховият модел на GLC.

1703
2016

За новия върхов модел на GLC в Афалтербах са преработили и двойното задвижване, автоматичната трансмисия, окачването и визията. 9G-Tronic на GLC 43 е настроена особено спортно, оборудвана е с функция за междинна газ и при необходимост превключва низходящо по няколко предавки наведнъж. Тристепенното AMG спортно окачване е базирано на познатото въздушно, освен това предната ос е изцяло нова конструкция. AMG вариантът е получил и спортно параметрично кормилно управление и модифицирано двойно задвижване, което подава по-голяма част от мощността към задната ос – в съотношение 31 към 69 процента.

Под 5 секунди от 0 до 100 км/ч

С 367 к.с., максимален въртящ момент от 520 Нм, по-бързата автоматична трансмисия и подаващото повече мощност към задните колела задно задвижване GLC 43 ще ускорява до 100 км/ч за 4,9 секунди. Максималната скорост е ограничена електронно до 250 км/ч. Естествено, спирачките също са адаптирани към мощността. Върховият модел се оборудва с вентилирани и перфорирани спирачни дискове (с диаметър 360 мм отпред и 320 мм отзад). За да могат и движещите се отпред веднага да разпознаят GLC 43 като върховия модел, Mercedes го оборудва с по-големи въздухозаборници, „диамантена“ радиаторна решетка, една черна лайстна и дискретен надпис AMG отпред. Четирите правоъгълни въздухозаборника под сребърния преден сплитер осигуряват достатъчно свеж въздух за 3-литровия V6 битурбо мотор.

Само най-доброто от Афалтербах

Другите „добавки“ от Афалтербах са ексклузивните, полирани до блясък 19-цолови джанти, черните корпуси на страничните огледала и надписът Biturbo 4Matic. В задната част на GLC 43 виждаме познатата и от другите 43-модели ауспухова система с два двойни хромирани накрайника. В интериора са модифицирани и седалките – сега те осигуряват достатъчна странична опора за мощността от 367 к.с. Освен това спортният волан е скосен в долната част и е „украсен“ с червени декоративни шевове. Километражът е разграфен до 280 км/ч. Ако всичко това не ви е достатъчно спортно, може да поръча опционалните Performance седалки (познати от A 45 и CLA 45), тапициран с Alcantara волан и карбонови декоративни детайли, както и 21-цолови джанти.

Върховият Mercedes AMG GLC 43 ще отпразнува световната си премиера на New York Auto Show 2016 (25 март – 4 април) и ще бъде въведен на пазара от юни. Mercedes още не са обявили цената, но според AUTO BILD тя ще е около 120 000 лева. Това са приблизително 30 000 лева повече от базовият модел GLC 250 4Matic с 211 к.с. В сравнение с GLK новият GLC е пораснал във всички посоки. Дължината е увеличена с 12 сантиметра до 4,66 метра, широчината с 5 сантиметра до 1,89 метра. Освен това GLC е висок 1,64 м – около 1 см повече от GLK. Благодарение на удълженото с близо 12 сантиметра междуосие (2,87 м) Mercedes обещават и повече място в интериора на новия модел. Вместимостта на багажника на GLC също е увеличена: зад задната седалка можете да натоварите до 580 литра (GLK: 450 литра), а при сгънати облегалки от втория ред дори 1600 литра. Въпреки увеличението на пространството и размерите новият модел не е по-тежък от стария. Благодарение на използването на алуминий конструкторите дори са успели да снижат собтвеното тегло с 80 килограма.

Въздушно окачване и асистенти за офроуд  

GLC серийно се оборудва с окачване със стоманени пружини и адаптивни амортисьори. Като опция се предлага въздушно окачване, при което електронното регулиране на окачването е безстепенно. С т. нар. Air Body Control каросерията на GLC може да бъде снижена с 15 милиметра. А с опционалния Offroad пакет клиренсът на GLK може да бъде увеличен с 50 милиметра, като освен това въздушното окачване става и особено меко, които осигурява по-добро сцепление извън пътя. Пакетът Offroad предлага четири режима за движение извън пътя: Offroad за леки предизвикателства като макадам, „Изкачване“ за бавно потегляне по стръмни наклони, „Разклащане“, когато GLC е закъсал, както и „Ремарке“ за теглене на прикачен товар извън пътя. Освен това GLC се оборудва и с асистент за спускане по наклон, който поддържа предварително програмирана скорост.

Досега при GLC Mercedes залагаше на редови четирицилиндрови двигатели: два дизелови (170 и 204 к.с.) и един бензинов (211 к.с.). Всички те са комбинирани с 9-степенна автоматична трансмисия, която подава мощността към серийното двойно задвижване. Новост е 3-литровият V6 битурбо на GLC 43 (367 к.с.). Очаква се и друг вариант – GLC 350e 4Matic. Този Plug-In хибрид разполага със системна мощност от 327 к.с. Превключването е поверено на 7-степенна автоматична трансмисия. При икономичен стил на шофиране хибридният GLC трябва да може да измине 100 километра със средно само 2,6 литра гориво. В чисто електрически режим пробегът на GLC 350e 4Matic според Mercedes ще е до 34 километра. Но всички данни за Plug-in хибрида са все още предварителни и непотвърдени.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин