Шампионите по запазване на стойността

Днес купувате правилния автомобил, а утре се радвате заради цената, на която го продавате: AUTO BILD и Schwacke раздават своите награди за колите с най-малка загуба на стойност

2901
2016

Те си струват парите! Който погледне списъка на тазгодишните победители в конкурса за запазване на стойността, знае, че ще открие автомобили, сигурни като банка. А това е изключително важно признание – въпреки че много купувачи се водят не от разума, а от вълнението около модел, марка или отстъпка. Така обикновено втората най-скъпа покупка в живота на обикновения човек след собствения дом не се прави с разум – защото при ниска стойност за продажба на старо привидният рабат се изравява във финансов колапс. Кои автомобили обаче са най-добри при препродажба?

Титлата има огромно отражение върху автомобилния пазар

Заедно със специалистите по оценка от Schwacke AUTO BILD всяка година определя шампионите във всеки клас. Титлата отива при моделите, които запазват най-висока цена във времето, т.е. се обезценяват най-малко. Тези модели се определят след анализ на всички налични от Schwacke. Най-добрите от всяка категория получават отличието „Майстор по запазване на стойността“ – което ние раздаваме за 13-и пореден път, при това в 13 класа – от малки автомобили през електрически и луксозни до SUV-ове. Решаващо в случая е запазването на стойността в процентно изражение. Абсолютен победител тази година е Porsche Macan – с резултат 63,65 процента компактният SUV е номер едно сред претендентите от абсолютно всички класове.

Майсторите по запазване на стойността за 2016 г.
Категория Модел Запазване на стойността
Електромобили BMW i3 60,16 %
Миниавтомобили Opel Adam 1.0 EcoFlex Start/Stop 56,85 %
Малки автомобили Dacia Sandero Stepway TCe 90 S&S 62,40 %
Компактни автомобили Toyota Prius+ (Hybrid) 56,23 %
Среден клас Skoda Superb Combi 2.0 TDI DSG 52,15 %
Висок клас Audi A6 Avant 3.0 TDI Competition Quattro tipt. 48,59 %
Луксозен клас Porsche Panamera Diesel 52,83 %
Спортни автомобили Porsche Boxster GTS PDK 63,16 %
Компактни ванове BMW 218d Gran Tourer 53,40 %
Ванове Mercedes V 220 d kompakt 7G-Tronic 55,33 %
Малки SUV-ове BMW X1 sDrive18d 62,71 %
Компактни SUV-ове Porsche Macan S Diesel PDK 63,65 %
SUV-ове Mercedes GLS 350 d 4Matic 9G-Tronic 62,61 %

Ако обаче гледаме загубата на стойност в абсолютна сума, водач както и през миналата година е базовата Dacia Sandero. По прогноза компактният румънски модел ще загуби едва 2740 евро за следващите 4 години. Това е периодът, за който Schwacke изчислява стойността на всички коли. За всеки клас анализаторите задават определен пробег. Титлата „Майстор по запазване на стойността“ не е измислена за витрините на автомобилните шоурумове, а има съвсем ясно отражение върху автомобилния пазар. Благодарение на нея автомобилните банки изчисляват своите условия за финансиране. Много компании пък решават на база на данните от Schwacke кои автомобили да причислят към своята флотилия – така че при препродажба да загубят възможно най-малка сума. Частни клиенти също не искат да преживяват неприятни изненади при търговците на коли на старо. Който си купи автомобил с добро запазване на стойността, ще се раздели с най-малко пари.

Извод

Този трофей е нещо повече от украса за етажерката – титлата „Майстор по запазване на стойността“ е инструмент за трайна връзка с клиента. Тя е решаваща за борбата при пазарните дялове.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин