Чудовищно Volvo с над 3000 к.с.!

2011
2019

Едно обикновено Volvo 960 е превърнато в чудовище по отношение на мощността: със своите 3000 к.с. „шведът“ притежава колкото два автомобила Bugatti Chiron!

Това Volvo 960 от 1992 г. от американския щат Пенсилвания е направо уникално: от ръцете на американски тунинг-специалисти е излязло истинско драг-чудовище! Мощността е потресаваща: 3000 к.с. Така семплото Volvo притежава мощност, колкото два автомобила Bugatti Chiron!

Състезателен двигател за гонки за ускорение

Когато създателите обявяват това Volvo за продан, те посочват мощността – 3042 к.с. Само за сравнение: 16-цилиндровият агрегат на Bugatti Chiron разполага с 1500 к.с. Така, че драгстерът на Volvo притежава мощността на два от френските хиперспортни модела. Ядрото е специално пригоден за състезателни цели 8-цилиндров двигател на Chevrolet. Серийно моторът е с работен обем от 10,3 литра и в зависимост от спецификацията  800 до 950 к.с. Специализирана на тема състезателни двигатели фирма Dart Racing от американския щат Джорджия е оборудвала якия агрегат с още четири турбини. Впръсквателната уредба също е от състезателния спорт. За охлаждането на този мега-двигател се грижат две водни помпи, два радиатора и две перки. Трансмисията е автоматична – от Hummer H1, а задвижването – задно.  

На борда на якото Volvo ще се чувствате като в DeLorean от филмовата поредица „Завръщане в бъдещето“. Кокпитът е пълен с монитори и индикатори. Иначе серийната визия на това Volvo е почти запазена, а също и централното заключване, електрическите стъклоповдигачи и регулиращите се седалки. Няма да можете да зареждате автомобила от бензиностанцията, тъй като горивото е с октаново число 116. Въпреки това създателите на чудовищното Volvo определят автомобила като пригодено за движение по нормални пътища. Това обаче не е и играчка за хора със слаби нерви. Във видеото можете да чуете звука на автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин