AUTO BILD България / ЧРД, Unimog! (ГАЛЕРИЯ)

ЧРД, Unimog! (ГАЛЕРИЯ)

Universalmotorgerät (съкратено – Unimog) празнува своя 70-и рожден ден. AUTO BILD ви запознава със славната история на легендарния модел


25
окт.
2016

Може би, повечето от вас го познават, боядисан в маслинено зелен цвят – а в регистрационния му талон пише 404 или U 1300, в зависимост от годината на регистрация. Други си го представят в синьо, с бяла предна броня и чували с пясък в каросерията и с лодка, теглена от ремарке. Разбира се, и в двата случая става въпрос за Unimog, невероятно проходимия камион на Mercedes, който изглежда може всичко и който не се плаши от нищо. Този приятел, помощник, спасител, околосветски пътешественик и покорител на пустинята стана на 70 години. Трудно е за вярване колко здрави и издръжливи са дори първите екземпляри от модела. Който е на 70, обикновено си мечтае за спокойствието вечер… но не и Unimog – защото концепцията, върху която е базиран, не демонстрира никакви признаци на старост. Институциите го използват толкова масово, колкото и службите за мениджмънт на бедствията.

През 1946 г. е пуснат първият прототип, серийното производство стартира две години по-късно.

През 1946 г. е пуснат първият прототип, серийното производство стартира две години по-късно.

Като снегорин на летището...

Като снегорин на летището…

....помощник в селското стопанство...

….помощник в селското стопанство…

...или кола на службите за мениджмънт на бедствията - Unimog е многостранен талант.

…или кола на службите за мениджмънт на бедствията – Unimog е многостранен талант.

От една идея се ражда легенда

Universal-Motor-Gerät трябва да се превърне в трактор като никой друг, планира инженерът Алберт Фридрих със своя екип. Първият прототип на модела е готов през 1946 г., през 1948-а започва масовото производство. Машината бързо показва, че е по-способна от който и да е било трактор. Първите екземпляри са направени от Boehringer в Гьотинген, а през 1951-а производството на Unimog е преместено в завода на Daimler в Гагенау. Базовите версии с малко „коне“ и ръбеста каросерия (401/411) остават в производство до 1974 г. От 1955 г. Буденсверът се обзавежда с Unimog S (404).

Бундесверът използва от години различни поколения на Unimog.

Бундесверът използва от години различни поколения на Unimog.

През 1962 г. на бял свят идва първият тежък Unimog с голям дизел, заоблена кабина и трите вдлъбнатини до фаровете – познат като 406. От този момент нататък многообразието от версии на Unimog става толкова богато, че той успява да задоволи всички нужди. През 1973 г. MB trac „профилира“ Unimog за аграрната сфера, но продажбите не са на очакваното ниво. Unimog сякаш се ражда „зрял“ – защото дори и първите версии, направени от Boehringer, се оказват много сполучливи и издръжливи.


Продължете на следващата страница

Още по темата