„Чочоне“ на „Мистър Бийн“ отива на аукцион

2503
2020

Не, тук не става въпрос за сребристия, който вече беше продаден (два пъти). Този е в цвят Nautic Blue. Ако се чудите колко притежава Mercedes-Benz 500 E притежава Роуън Аткинсън, си задавате много интересен въпрос… При всички положения изпълнителят на ролята на Мистър Бийн е имал поне четири.

Произведеният от Porsche седан изглежда в много добро състояние и според аукционната къща заслужава 108 от 135 възможни точки за състоянието си. Това не е изненадващо – английската звезда със сигурност може да си позволи добра поддръжка. Интериорът обаче не е в оригиналното си състояние.

Миналата година са реновирани дървените елементи и седалките. Километражът отчита 179 625 км (111 613 мили), което за W124 означава, че автомобилът е практически нов. Той е прекарал по-голямата част от живота си в Япония, където е доставен като нов през 1993 г., преди да бъде внесена във Великобритания през 2015 г. Интересно е как машината с лява дирекция е прекарал целия си живот в страни с дясно движение.

Този 500E се разполага с въздушни възглавници за шофьора и пътника до него (рядкост за Европа през 1993 г.), климатик с ръчно управление, електрически прозорци, електрически предни седалки с памет, круиз контрол, електрически сенник и електрическо регулируемо дясно огледало. Защо само дясното? Първо, в онези години електрическите огледала все още са нещо нояо за Стария континент. Второ, от Меrcedes са преценили, че лесно можете да достигнете и регулирате огледалото за водача ръчно чрез лостчето на вратата, докато за дясното ще се наложи да се протегнете…

Като нов 5-литровият двигател с 326 к.с. 500 E може да ускори машината до 100 км/ч (62 мили в час) за 5,5 секунди и да гарантира максимална скорост от 260 км/ч (161 мили в час).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин