Чисто новата MX-5 срещу зрялото Z4

Новата MX-5 получи безброй похвали и суперлативи. Сега топмоделът се изправя срещу отдавна доказалото се BMW Z4

3112
2015

С КАКВО МОЖЕ ДА БЪДЕ СРАВНЕН един автомобил, превърнал се в класически оригинал без конкуренция в своята 26-годишна история? Кой ще се изправи срещу новата, лека като перце Mazda MX-5 в топнивото й на оборудване? При него всичко звучи като радост от шофирането.

От лекия спартански Z3 е станал комфортен роудстър с пълна програма за уют

От лекия спартански Z3 е станал комфортен роудстър с пълна програма за уют

От лекия спартански Z3 е станал комфортен роудстър с пълна програма за уютBMW Z4 впечатлява тестващите и клиентите от 2009 г. с чудесните си пропорции на роудстър, с типичната за марката динамика и с балансирания си характер. Срещу разполагащия със 160 к.с. топмодел на МX-5 Skyactiv-G 160 I-Eloop Evolution (въпрос: не можеше ли наименованието на модела да е малко по-кратко?) би подхождал чудесно базовият модел на Z4 sDrive 18i със 156 к.с. за 34 250 евро. За съжаление от BMW нямаха на разположение базовия модел и ни изпратиха 20i със 184 к.с. и екстри като адаптивно окачване. Цена на тестовия автомобил: 44 490 евро. На неговия фон Mazda изглежда направо скромна – 77 850 лв. за най-скъпата MX-5. Ябълки срещу круши? Аскетизъм срещу лукс? MX-5 Evolution има серийно на борда кожена тапицерия, климатроник, аудиосистема Bose, асистент за запазване на пътното платно и навигация. Неща, които се доплащат при BMW. Или пък асистент за запазване на пътното платно – въобще не се предлага в Z4.

MAZDA: МАЛКИЯТ ИСКА ДА БЪДЕ КАРАН
В Mazda нашата цел е не да бъдем забавлявани, напътствани, отоплявани или охлаждани – ние искаме единствено да караме. И изключваме серийните за Evolution екстри, включвайки сетивата си. Преди да потеглим, освобождаваме централното заключване на покрива и го хвърляме назад. Поемаме дълбоко въздух. Даваме газ, превключваме, управляваме, спираме – в MX-5 тези рутинни дейности се превръщат в истинско удоволствие.

По-семплото арматурно табло с централно разположен оборотомер е от Mazda 3.

По-семплото арматурно табло с централно разположен оборотомер е от Mazda 3.

MX-5: ПРОИЗВЕДЕНА СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ЧИСТОТАТА НА РОУДСТЪРА
Собствено тегло от само 1070 кг и 160 предпочитащи високите обороти конски сили, които обичат да изместват леко задницата в остри завои. ESP позволява леки танцови движения на задницата, преди да я улови сигурно. 2-литровият атмосферен двигател се развърта високо мотивирано, предавките на практика се превключват сами – с такава лекота се движи удобният джойстик. Управлението с отлична обратна връзка задава хореографията, при това толкова бързо, че докато се усетите, завоят е преминат. Този спортен автомобил създава впечатлението, че е продължение на крайниците на пътя. Екстремно безкомпромисен. Непосредствен, много прецизен, лек. Усещаш механиката, асфалта, изпитваш жажда за завои. MX-5 те води в своята посока.

Z4 ПРИЛИЧА ПОВЕЧЕ НА ЛИМУЗИНА В ДИРЕКТНОТО СРАВНЕНИЕ
Сега се качваме в Z4 – това е друг свят. Удобни седалки с щедра повърхност за сядане и широк диапазон на регулиране, рутиниран завършек, твърд покрив, четири странични прозореца. Z4 прилича направо на лимузина. Натискаме стартовия бутон: в добре изолирания интериор влиза ненатрапващо се бръмчене на 4 цилиндъра. Натискаме съединителя, включваме на първа предавка. Забелязваме, че не влиза толкова лесно колкото при Mazda. Даваме газ. 270 Нм са на разположение още при 1250 оборота, а BMW ускорява подобаващо и при ниски обороти. Но MX-5 не се отдалечава в огледалото за обратно виждане. Дори напротив, готви се да изпреварва: с изключение на еластичност в диапазона от 80 до 120 км/ч на шеста предавка и максималната скорост Mazda предлага по-пъргавите динамични характеристики.
Предимството на по-ниското тегло. BMW тежи с 428 кг повече и е с 32 см по-дълго от MX-5. По-високото тегло и по-дългото междуосие са причината BMW да вози значително по-меко. Особено с адаптивното окачване, с каквото е оборудван тестовият ни автомобил. Подобно на лимузина Z4 поглъща всички неравности на пътя в комфортния режим на движение. Дори в спортен режим BMW вози малко по-меко в сравнение с MX-5 Evolution и серийното му окачване. Комфортът обаче е последното нещо, което почитателите на MX-5 очакват от своя любим модел. Не е необходимо да сте мазохист, за да харесате Mazda.

2-литровият 4-цилиндров мотор с Twinscroll турбокомпресор на BMW е скрит под пластмасов капак.

2-литровият 4-цилиндров мотор с Twinscroll турбокомпресор на BMW е скрит под пластмасов капак.

Ако отворите дългия капак, ще видите класически двигател при МХ-5.

Ако отворите дългия капак, ще видите класически двигател при МХ-5.

ПЕРФЕКТНОСТТА ПОБЕЖДАВА БЕЗКОМПРОМИСНОСТТА
Докато BMW има желание да може и двете, тоест комфортно и спортно, Mazda се съсредоточава върху любимия си предмет – спорт. Моделът отговаря на минимума на автомобилните нужди, но и на максимума удоволствие от шофирането. Съгласно тестовата схема за оценка на AUTO BILD той е победен с малко от BMW. Z4 предлага повече място, по-добрите седалки, автомобилът е по-тих, значително по-здрав на усуквания и вози доста по-комфортно. В разделите за каросерия и комфорт „баварецът“ печели толкова много точки, колкото малкият „японец“ не може да навакса въпреки победите в разделите за задвижване и динамика. Дори огромната ценова разлика от 30 000 лева не е достатъчна, за да бъде изпреварен германският всестранен талант. За щастие от Mazda са устояли на изкушението да направят MX-5 победител в сравнителни тестове. Иначе щеше да се получи съвсем друг автомобил. Сега той е победителят на сърцето – с лекота и силен характер. Точно такъв го обичаме.

КЛАСИРАНE

1.BMW Z4

По-комфортен, по-голям, по-пригоден за всекидневието, по-висококачествен. Победа с минимална разлика.

2. Mazda MX-5

Лек, наточен, як. Абсолютно неподправена машина за каране. Благодаря, Mazda!

ИЗВОД

Нека си признаем: нито един фен на MX-5 не би стигнал до идеята да си купи много по-голям, по-тежък и по-скъп роудстър с твърд покрив. Погледнато обективно и с оглед на точките, Z4 е автомобилът с по-добрите качества, но сърцето избира MX-5!

MX-5 се е превърнал в класика в рамките на четирите си поколения – без сериозна конкуренция

MX-5 се е превърнал в класика в рамките на четирите си поколения – без сериозна конкуренция

Роудстър пропорции като по учебник: ниска каросерия, дълъг преден капак, къса задница

Роудстър пропорции като по учебник: ниска каросерия, дълъг преден капак, къса задница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин