ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРOЙ НА AUTO BILD 1-2 2023:

0302
2023

Нова година, нов късмет?

Главният редактор Ралф Петров

Или нови тревоги и предизвикателства? Ако се опитаме да очертаем по-дълъг хоризонт за бъдещето на автомобилите, днес рисковете надделяват: тенденциите към автономна мобилност може би допълнително ще торпилират глобализацията при колите, след като прекъснатите вериги за доставка вследствие на пандемията вече причиниха немалко главоболия на производители и потребители. Ако вярваме на прогнозите, след десет години – живот и здраве – ще станем свидетели на масовото навлизане на автономно движещи се автомобили. Те са базирани на софтуер, събиращ и обработващ огромно количество данни. Включително за критичната инфраструктура и за поведението на хората. След като Западът ограничи достъпа на китайските 5G технологии при комуникациите, може да очакваме ответна реакция: още сега в Поднебесното царство не са особено щастливи от присъствието на Tesla, чиито модели постоянно събират данни от китайските шофьори. Дали след двадесет години всичко, базирано на 5G технологията, произведено в Европа или в САЩ, няма да може да се движи в Китай. И обратно? Чисто и просто тази технология може не само да шпионира, но и благодарение на Интернет на нещата (IoT) в един момент просто да изключи машината отвън. Дали този страх няма да доведе до още по-голямо разделение вместо обединение? Не само по отношение на технологиите.

Ние от AUTO BILD оставаме оптимисти!

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ PASSAT С МАГИЧЕСКИ ЛАК

Следващият VW Passat ще се появи като дизелов и бензинов вариант – но само като комби. Седанът се нарича ID.7 и е с електрическо задвижване

ПРИЗНАВАМЕ, ЧЕ ОБОЗНАЧЕНИЕТО електрически Passat е малко заблуждаващо, тъй като: новият ID.7 има нещо общо с Passat дотолкова, доколкото Golf има общо с ID.3 – в техническо отношение не много, но все пак двата модела са в един и същи сегмент. Докато Passat продължава да е базиран на модулната платформа за модел с напречно разположен двигател, под каросерията на ID.7 се крие MEB, тоест платформата за електромобили. На нея са базирани всички ID модели, но от VW изглежда са реагирали на не само положителните отзиви на клиентите относно ID.3, ID.4 и ID.5. Което преди всичко означава: управлението на кокпита е значително подобрено, плъзгащите се повърхности вече са осветени, управлението на климатичната инсталация е интегрирано в първото ниво на менюто на инфотейнмънт системата.

BMW ПОСТАВЯ ВСИЧКО НА ЕДНО СТЪКЛО

Премиера на BMW iVision Dee по време на изложението CES. Екраните изчезват от автомобилите. С тях и реалността. Дали това е добре?

ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА ВЪВ ВЕГАС, остава във Вегас. Това може да е вярно за много неща, но определено не важи за CES, Consumer Electronics Show, най-голямото изложение за високи технологии на света. Каквото се случва там, по възможност най-бързо трябва да научи целият свят. Например за световната премиера на студията на BMW iVision Dee. Моето първо впечатление: това е една шикозна „тройка“. Класически дизайн на седан на BMW с преден капак и багажник, само че по-гладък и по-редуциран. Двойни, кръгли фарове, решетка с „бъбреци“, извивка на Хофмайстер на задната колона, всичко е там и въпреки това е различно. Малка утеха: студията не е официална препратка към нов модел, BMW обаче съвсем спокойно би трябвало да се замисли над един „нов клас“, изцяло новото поколение електромобили. За какво всъщност става дума при студията: Dee е съкращение от Digital Emotional Experience. Маркетингов език, разбира се, но те са тук именно затова – за да ни обяснят.

НАЕЛЕКТРИЗИРАН ТРИЗЪБЕЦ

Сериен спортен автомобил с 1224 к.с. и максимален въртящ момент от 1350 нютонметра определено ще впечатли хората с бензин в кръвта. Maserati GT Folgore обаче е електрически спортен автомобил – а конските сили са математически трик

КОГАТО ТРИЗЪБЕЦЪТ ХВЪРЛЯ ИСКРИ, в автомобилния свят това може да означава само, че в Maserati са електрифицирали един от своите модели. Първият такъв е GranTurismo Folgore. И той наистина разполага с 1224 к.с. и максимален въртящ момент от 1350 нютонметра. Последният действително е внушителен, а първото е малък маркетингов трик. Макар че всеки един от електромоторите разполага с 408 к.с., което сумарно действително е над 1200 к.с., това обаче надхвърля мощността на батериите. В бууст режим трите електрически машини могат да осигурят 829 к.с., но постоянната мощност е 761 к.с. – като при Porsche Taycan Turbo S, с който ще се конкурират италианците. Ще успее ли в такъв случай Maserati да дръпне шалтера на „германеца“? Първата ни обиколка на собствената писта на „тризъбеца“ – Autodromo di Modena – дава големи обещания.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин