Честит юбилей: 50 години Chevy Camaro (ГАЛЕРИЯ)

Ниско тегло и потентни двигатели превръщат Chevrolet Camaro в достоен спортист. Вече 50 години поникарът предизвиква своя основен конкурент Ford Mustang

2710
2016

Малко модели успяват да бъдат икони в продължение на половин век. Един от тях е Chevrolet Camarо, който вече 50 години е основният опонент на Ford Mustang. След колосалния успех на Mustang в средата на 60-те GM трябва да отвърне на удара. След трескава работа по разработката идва 29-и септември 1966 г – в този ден General Motors представя на света и преди всичко – на Америка, Chevrolet Camaro. От 50 години той предизвиква основния си конкурент с проста рецепта: четири седалки, две врати, разположен отпред мотор и задно задвижване. В първата година на производството си Chevrolet-ът доставя на мъже и жени точно 220 906 бройки от своя поникар. Те избират сред различни двигатели: палитрата започва от простичък „шестак” с едва 140 к.с. и завършва с могъщата топверсия, която изпраща 425 „коня” към задната ос. За да се хареса на клиентите, Camaro предлага дълъг списък с екстри и над 80 възможности за индивидуализация.

Camaro не отдава плавно мощността – то я изсипва изведнъж!

Camaro не отдава плавно мощността – то я изсипва изведнъж!

Шестото поколение генерира 649 „коня” от осем цилиндъра

В продължение на 35 години Camaro e ярката звезда в шоурумовете на Chevrolet – докато не идва 2002 г., когато моделът е спрян. Осем години по-късно, през 2010 г., той възкръсва като феникс от пепелта. С нов дизайнерски език, който напомня сериозно на първото Camaro, Chevy отново иска да вгорчи живота на Mustang. И успява – благодарение на филма „Трансформърс” популярността на Camaro започва да расте главоломно. Аутоботът Bumblebee, който в четири части е изигран от три различни поколения на модела, става абсолютен любимец на публиката. Междувременно на пазара вече е шестото поколение на легендата – с мощност до 649 к.с. и базова цена около 80 000 лева.

Днес Camaro-тата в оригинален вид са рядкост: повечето фенове на модела предпочитат да изстискат още „коне” от мотора. Най-често 6,5-литровият Smallblock получава алуминиева цилиндрова глава и карбуратор Edelbrock. Въртящият момент на дългоходовия мотор „удря” със силата на професионален боксьор посредством 3-степенния автоматик, а ускорението залепя пасажерите към лишените от странична опора седалки. Ауспуховата система напомня на NASCAR – но все пак това Camaro е по-скоро драгстер, а не удобен „круизър”. А благодарение на стегнатото си окачване и въпреки цялата задна ос то се движи прецизно по завои. През 1969 г. палитрата от мотори започва със слаб „шестак” и завършва с 6,5-литров V8 oт серията Mark IV Big Block. Златната среда маркира легендарният V8 Small Block с обем 5,7 л.

Kaто автомобил на сигурността за сериите NASCAR.

Kaто автомобил на сигурността за сериите NASCAR.

През 2002 г. производството на модела е спряно за период от 8 години.

През 2002 г. производството на модела е спряно за период от 8 години.

Потентната версия Z28.

Потентната версия Z28.

Първият фейслифт е направен през 1974 г.

Първият фейслифт е направен през 1974 г.

Третото поколение на модела е първото с инжекцион.

Третото поколение на модела е първото с инжекцион.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин