Тест » Чао, торсен!

Чао, торсен!

1003
2016

Ultra – виждали сте този надпис върху опаковката на много прахове за пране. Той обаче се използва и за означение на най-икономичните версии на Audi. AUTO BILD изпробва А4 с новата екосистема за двойно задвижване

Audi е един от най-известните производители на автомобили с двойно задвижване в света. Сега компанията от Инголщат променя своята най-известна 4х4-система, за да отговори на по-строгите норми за вредни емисии. Преди всичко актуалният SUV-бум стана причина 43 процента от всички продадени Audi-та да бъдат с двойно задвижване. Когато то е перманентно, осигурява максимално сцепление при всякакви атмосферни условия – но и постоянно по-висок разход заради увеличеното тегло и загубите при триене. Все пак защо постоянно трябва да бъдат задвижвани всички четири колела, като при нормални условия и две са достатъчни?

Audi-A4-quattro-ultra-1200x800-13b3c2d951075170

Audi обещава намаление на разхода с 0,3 л на 100 км

Тази логика са следвали хората от Audi, когато са разработвали новото поколение quattro с Ultra-технология. Най-съществената разлика с предишната система – задвижването на четирите колела не е перманентно, а се включва само при нужда в зависимост от стила на шофиране, ситуацията на пътя, атмосферните условия и сцеплението на настилката. При стандартно каране, например с равномерна скорост през лятото по магистралата, quattro ultra предава въртящ момент само към предните колела и така пести гориво – в рамките на 0,3 л спрямо перманентна система, по данни на Audi. Съществена особеност на quattro ultra е бързината на нейните реакции – само за 10 милисекунди управляващата електроника оценява данните от сензорите (напр. ъгъл на волана, обороти на колела, надлъжно ускорение) и така активира допълнително задвижването на задните колела, но не чак тогава, когато предните превъртят. Системата разпознава много 4х4-сценарии и прехвърля въртящ момент назад толкова бързо и незабележимо, че дори опитни водачи на коли с двойно задвижване ще си мислят, че системата е от перманентен тип.

Audi-quattro-ultra-4wd-626x382quattro ultra превключва незабележимо между различните режими

AUTO BILD успя да провери колко добре функционира всичко това на практика с A4 2.0 TFSI (252 к.с.) quattro ultra на пътища с много завои около Инсбрук. При това бяхме в компанията на отговорния за разработката на quattro-системата Дитер Вайдеман и свързан към нея таблет, който постоянно подаваше данни за силовите потоци и за причината за тяхната посока. 68% от изпълненото със серпентини трасе, дълго около 30 километра, беше взето с четири задвижващи колела. Причините: изкачвания, промени на посоката и по-агресивно шофиране. Когато в бърз завой някое от колелата стигне до границите на сцеплението, системата за милисекунди активира двойното задвижване – още преди да се получи пробуксуване. Щом електрониката „разпознае“ спортно настроен водач, 4х4 остава включено постоянно и не „прескача“ постоянно между предната и задната ос. По този начин пътното поведение остава максимално близко до това на стандартната перманентна система на марката от доброто старо време. При каране по магистрала с равномерно темпо quattro ultra използва само предните колела – защото сцеплението на предната ос е достатъчно.

В екстремни ситуации quattro винаги е активно

При рязко ускорение и активно спиране от висока скорост 4х4 е активно, за да осигури на автомобила максимална стабилност. Механично това се случва посредством два съединителя в силовия тракт. Отпред е разположен ламелен съединител в маслена баня, който регулира предаването на мощност към предните колела. Посредством притискането на ламелите предаването на въртящ момент може да бъде регулирано напълно безстепенно отпред назад. В задния диференциал е поставен електромеханично управляем шлицов съединител, който в режим само на предно задвижване отделя кардана и най-големите части на задния диференциал. По този начин се въртят само полуоските и планетарните колела за изравняване на въртящия момент, а короната и карданът остават неподвижни. Така се намаляват загубите в следствие на триене – а с тях – и разходът.

Първото серийно Audi с новата система на двойното задвижване ще бъде A4 2.0 TFSI Allroad quattro, което ще се продава от средата на 2016 г. В бъдеще еко quattro-то ще бъде достъпно при всички модели на марката с надлъжно разполжен двигател (макс. 500 Нм) с трансмисия с два съединителя или ръчна.

Извод

quattro-традиционалистите могат да си отдъхнат. Управлението на новата система е наистина интелигентно и съблюдава много параметри, така че няма да усетите разликата с перманентния тип задвижване. В бъдещ тест ще разберем с колко намалява и разходът във всекидневието.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ