Ценните препоръки на Meyle за проверка на спирачките

0112
2022

Перфектно работещите спирачки са от съществено значение за безопасността на всички участници в движението. С повече от 25 години опит като производител на независимия пазар за резервни части и почти 4000 предлагани артикула в спирачния сектор, базираният в Хамбург производител на резервни части MEYLE е безспорен експерт в областта на спирачните компоненти.
Спирачните компоненти MEYLE се предлагат в две продуктови линии: MEYLE-ORIGINAL, символ на безопасност и комфорт чрез проверени в практиката, висококачествени, дълготрайни и издръжливи резервни части и MEYLE-PD, ориентирани към максимална производителност резервни части и усъвършенствани спирачни компоненти за безопасно и спортно шофиране.

Спирачните дискове и накладки MEYLE-PD се характеризират преди всичко с оптимални спирачни характеристики, издръжливост, ниско ниво на шумове и лесен монтаж. Модерната технология за покритие осигурява дълготрайна защита срещу корозия. За осигуряване на устойчивост към деформация и с цел избягване на вибрации, MEYLE използва различни сплави, например с повишено съдържание на въглерод. Това е особено ефикасно при чувствителни или силно натоварени спирачни системи.

Подобрените качества на спирачните накладки MEYLE-PD гарантират по-голяма производителност: стабилен коефициент на триене, ниски нива на шум и особено кратка спирачна реакция. Индивидуалната им фрикционна смес осигурява максимален спирачен ефект и генерира по-малко спирачен прах. Тези ECE-сертифицираните части не съдържат мед и тежки метали и по този начин вече отговарят на световните изисквания, целящи намаляване или цялостното премахване на остатъчната мед, тежки метали и азбест в компонентите на спирачните системи.

MEYLE използва собствени смеси за спирачните накладки, съобразени с конкретното превозното средство и типа водач, с което осигурява възможно най-доброто изживяване при шофиране. Шумът тук е особено важен фактор. Той идва от високочестотните вибрации между спирачния диск и спирачната накладка, които причиняват познатото ни типично „виене“, особено при спиране. Силният скърцащ шум често се счита за отличителна черта на спортните спирачни накладки. Въпреки това, MEYLE търси начини да направи тези компоненти отново по-тихи. В многобройни тестове MEYLE успя да усъвършенства спирачните си накладки, индивидуално адаптирани към съответните класове превозни средства. Клиентите имат избор между 350 различни спирачни накладки MEYLE-PD със специално проектирани смеси на материалите.

Специално за AUTO BILD експертите на споделят аспектите, на които трябва да обърнат внимание механиците, когато става въпрос за проверка и монтаж на спирачни компоненти. Следвайте тези четири лесни стъпки за бърз и безопасен монтаж на спирачните накладки:

 1. Как да сменяме спирачните накладки?
  Препоръчително е на две смени на накладки веднъж да се сменят дисковете, но това естествено не винаги и възможно и финансово оправдано. Задължително прегледайте дисковете за ръбове или пукнатини. Уверете се, че спирачния маркуч не е изло­жен на натиск и демонтирайте износените накладки.
 2. Отстранете ръждата!
  Старателно премахвайте повърхностната ръжда по накладките. В зависимост от конструкцията на спирачката, почистете също скобите с подходяща четка, като внимавате да не ги повредите! Проверете спирачния апарат, анкерната плоча, затягащите винтове, водещите пластини и останалите сегменти за налична ръжда или повреда и подменете, ако е необходимо. Внимание! Не използвайте сгъстен въздух за почистване на спирачките, тъй като завихрящите се фини прашинки представляват сериозна опасност за здравето при вдишване.
 3. Прибиране на спирачното бутало
  Отново внимание! Ако автомобилът е с електрическата ръчна спирачка, е нужна помощ от професионалист и подходящи електронни инструменти, за осигуряване на изрядна функционалност и предотвратяване на повреда. Преди да продължите, проверете нивото на спирачната течност и регулирайте при необходимост. Приберете спирачно бутало с подходящ инструмент. И винаги спазвайте точно предписанията на производителя!
 4. Поставяне на нови спирачни накладки
  Нанесете смазка върху монтажните, направляващи и контактни повърхности на скобата и накладките с устойчива на високи температури, дълготрайна грес без съдържание на метали. Не засягайте триещите се повърхности на спирачните начкладки! Те трябва да са винаги чисти от грес! След монтажа се уверете, че механизмът се движи свободно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин