Цените на горивата доведоха до бум на електромобилите

1603
2022

С оглед на високите цени на горивата интересът към автомобилите с двигатели с вътрешно горене в Германия спада. Затова пък нарасна много търсенето на електромобили и Plug-in-хибриди.

След началото на войната в Украйна цените на горивата се повишиха изключително много и един германски интернет-портал е направил проучване, какви автомобили се търсят на пазара.

Първият резултат: и без друго имащите сериозен спад в продажбите дизелови модели регистрират нов най-нисък резултат. До месец март само 12 процента от клиентите са търсили автомобили с дизелов двигател, докато през януари техният дял е бил 15 процента.

Интересът към електромобилите се е увеличил значително

През март интересът към моделите с електрическо и хибридно задвижване се е повишил значително! От 27 процента през февруари до 35 процента. Макар и до скоро да е имало несигурност относно решението за покупка на електромобил, тъй като не е ясно, дали субсидията за електромобили ще продължи и след 2022 г., изглежда сега скептицизмът е минал на заден план след повишаването на цените на горивата.

Макар и със спад, класическите бензинови автомобили си остават най-продавани – от 55 процента през февруари, продажбите са се понижили до 52 процента през март. Спадът за дизеловите двигатели в Германия започна през 2016 г. заради дизеловия скандал – тогава пазарният дял спадна от 30 и 35 до 21 и 24 процента.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин