Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ може да удари 600 лева

3001
2023

Възможно е много сериозно увеличение на цените на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ при влизане на евентуални нови промени в Кодекса за застраховане, разкриват източници от застрахователния бранш.

„Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданска отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите – по-драстични суми“. Това казва пред bTV адвокатът на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева. Според юриста повишаването ще се дължи на по-големия риск, който щял да бъде заложен в законодателната рама.

„Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице“, коментира още Абаджиева.

От Министерството на финансите излизат със становище, че промяната в законодателството се налагало заради влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение. „Това, което ние сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата „Зелена карта“, допълва Абаджиева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин