Х2 и GLA срещу ХС40: кой е най-добрият компактен SUV със зареждане от контакта?

2403
2023

ОТ 2023 В ГЕРМАНИЯ вече няма да има субсидия за Plug-in хибриди. Досега купувачите получаваха помощ от около 13 500 лв. Все пак две привилегии се запазват: възможността за безплатно паркиране за 2 часа в градове като Мюнхен и Хамбург, както и намален данък за служебни автомобили. Знаем, че хората от BMW продължават да разработват PHEV версиите на своите SUV-ове – иначе просто няма как да бъдат спазени границите за вредните емисии на много от пазарите в света.

Единствено Volvo е класически високоформатен SUV. Неособено удобно при BMW и Volvo: буксите за зареждане са отляво, тоест от страната на трафика

Plug-in хибридът всъщност е може би подходящият автомобил за много от пътуващите до работа на не съвсем къси разстояния. Така производителите се надяват, че клиентите ще продължат да ги купуват. Във Volvo изглежда не са чак толкова уверени в това: произвежданият в Гент, Белгия, XC40 получи наскоро фейслифт. Главната новост: новата инфотейнмънт система, базирана на Google. Тя не се предлага само за Plug-in хибрида, за всички останали версии – да, от бензинова до електрическа.

Дали пък шведите не вярват, че това задвижване ще продължи да съществува в бъдещето? За него се предлага познатата ни стара система Sensus. Когато се опитате с думи да наберете даден телефон, в кокпита просто се появява ред с изписания телефон. А при целите за навигацията понякога просто няма как да уцелите. Не е толкова убедителна като системата на Google. Volvo представя тук единствения SUV в класическия висок формат – с някои определени предимства. Можете да хвърлите един велосипед в багажника или пък стола от офиса. Страничната опора не е силната страна на седалките. Малко неприятни са силно наведените напред подглавници, които направо ви карат да наведете главата си. Надали обаче това, което е отлично според изискванията на Euro-NCAP, e най-добрата постоянна позиция за гръбначния стълб.

Mercedes е най-новият автомобил в сравнението: от 2020, произвежда се в Ращат. Бароков стил с шарено LED осветление. Качеството отговаря на цената, но и тук долу се вижда твърда пластмаса. Кокпитът показва много; малко редуциране не би навредило на прегледността.
Volvo XC40, появил се на пазара през 2018, се произвежда в Гент. Plug-in версията е без основната новост на фейслифта на XC40: новата, базирана на Google инфотейнмънт система. Единственият тестови кандидат тук без Head-up дисплей и без лостчета за превключване на предавките.
BMW X2 се прави на техническа база от 2015 г. – заедно с X1. Произвежда се в завода в Регенсбург. Класическо BMW с истински бутони и въртящ се превключвател. Не владее Android Auto, само Apple CarPlay. Климатикът и отоплението на седалките не се регулират с гласови команди – тук възрастта на модела си личи. Затова пък навигационната система работи бързо: търсенето на цели и радиостанции.

Необичайно: задните подглавници се регулират от централното меню с натискане на доста малки символи. За да настроите температурата, също трябва да влезете в менюто и да изберете символите със стрелки – това разсейва водача. При Volvo всички тестващи хвалят плъзгащия се покрив, сериен в тестваната от нас версия Ultimate: той не вкарва шум и вятър дори и при темпо 100 км/ч. Volvo е и единственият кандидат в теста без лостчета за превключване нa предавките и без Head-up дисплей – както и единственият, който пристигна с всесезонни гуми. Те са с висок борд (235/50 R19), возят меко, не са тихи при преминаване по паваж и имат недостатъци при спирачния път и лосовия тест. В случая с монтираните тук гуми Michelin Cross Climate резултатите от спирачния тест са изненадващо близки до тези на BMW. Иначе при управление притежаващият тежка предница модел на Volvo изглежда внушителен и стабилен на пътя. Типично усещане за SUV, включително и със страничното накланяне.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин