Хубертине е на 82 г. и още кара такси

0905
2022

Понякога Хубертине Крайц (82) чува и обиди, когато се движи със своя E-клас из германският град Аахен. На възрастната жена  се налага да се бори с трафика в града и на нейните години все още да кара такси. Причината – пенсията не ѝ достига…

„Пенсията ми е само 700 евро“, разказва възрастната дама. „Живея сама – мъжът ми почина през 1994 г.“

700 евро получава Хубертине на месец, от тях 420 отиват за наема на малко жилище в Ааахен. 106 евро на месец са сметките ѝ за ток и газ. Така на Хубертине ѝ остават само 175 евро за храна. Прекалено малко и затова тя е най-възрастната таксиметрова шофьорка в Аахен.

Два пъти седмично тя сяда зад волана на таксито. „Така изкарвам още 200 евро месечно“, казва възрастната жена. Освен това Хубертине се радва на разговорите с клиентите си по време на смените. „Това за мен е разнообразие.“

Хубертине кара такси от 50 години. „Дъщеря ми се ядосва, когато ѝ кажа, че отивам да карам таксито. Смята, че може да ми се случи нещо. Аз обаче не се страхувам.“ Веднъж двама клиенти се държали неприлично, а в отговор Хубертине натиснала рязко педала на спирачката. После слязла, а мъжете се извинили и продължили.

Скоро разрешителното на Хубертине за упражняването на професията водач на такси изтича – и тя не е оптимист, че то ще бъде продължено. Още повече, че отскоро носи слухов апарат.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин