Холандската хватка: как да избегнем удар с велосипедист

2310
2023

Публикацията е част от рубриката „За повече сигурност и респект по българските пътища с Continental“

Паркирали сте автомобила, поглеждате назад през рамо и едва тогава отваряте вратата, за да слезете от колата. На теория всичко е толкова ясно и просто. За съжаление в забързаното ни ежедневие все по-често забравяме за този, понякога жизненоважен поглед назад през рамо, за да се уверим, че отзад не се задава друг автомобил или велосипедист, за да напуснем едва тогава уютното купе.

Подобни ситуации обичайно са най-опасни за велосипедистите. Много от велосипедните пътеки водят директно покрай паркирани автомобили. Колоездачите невинаги очакват или имат готовност да реагират мигновено, когато вратата на автомобил се отвори внезапно. В повечето случаи тогава те вече нямат възможност да завият или спрат рязко. Така често се стига до сериозни инциденти с велосипедисти и уви, нерядко с летален изход. При подобен род инциденти колоездачите се блъскат във вратата на автомобила, чийто ръб е на височината на главата им, или политат напред от велосипедите си. Подобен тип произшествия професионалистите наричат dooring, от английската дума за врата door.

Според европейската статистика през 2020 година в България са загинали 27 велосипедисти. Първенец в черната класация е Германия  с 445 жертви, следвана от Полша с 258 и Румъния с 198 починали при инциденти с велосипеди. Загубени човешки животи, много от които вероятно биха могли да бъдат спасени. Основната причина за повечето произшествията са били инциденти, свързани със спазването на правилата за предимство и завиване. Един от големите проблеми при повечето случаи е фактът, че както при завиване, така и при паркиране водачите често забравят видимостта през рамото.

За да не рискувате жизненоважното поглеждане през рамото, когато паркирате, може успешно да прилагате златното холандското правило. Все пак Нидерландия е известна със своя изключително натоварен велосипеден трафик. Какво представлява холандска хватка? Когато отваряте  вратата на автомобила – независимо дали сте шофьор или пътник – не използвайте ръката, която е най-близо до вратата, а другата срещуположна. Така шофьорът на колата отваря вратата на автомобила вече само с дясната си ръка. Чрез този малък жест горната част на тялото на водача автоматично се обръща наляво, той може да погледне през рамото си назад и да види евентуално приближаващ велосипедист.

Тази животоспасяваща технология действително идва от Холандия. За съжаление не съществуват надеждни данни, кой се е сетил за нея. Но се знае със сигурност, че участниците в курсовете по шофиране в Нидерландия я изучават още от началото на 70-те години на миналия век. Методът не е задължителен в Нидерландия, нито в автошколите или при провеждане на изпита, но пък се изучава от децата още в училище.

В Обединеното кралство холандската хватка е включена като препоръка в Правилника за движение по пътищата. Американският щат Масачузетс и австралийският Южна Австралия също препоръчват тази технология от 2017 г. насам. Във все повече държави, членове на Европейския съюз, техниката започва да се преподава повсеместно.

Германският велосипеден клуб също настоява за по-често използване на холандската хватка в ежедневието. Асоциацията обаче обръща внимание също и на подобряването на безопасността при колоезденето като цяло. Например чрез изграждането на по-добри и по-безопасни велосипедни алеи, които не минават директно край пътното платно и лентите за паркиране. Това би ограничило и предотвратило рисковете при тези опасни ситуации от самото начало.

Лек път и поздрави,

Ралф Петров

Главен редактор

AUTO BILD България

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин