/ Хибриди на старо за под 30 000 лв.: Kia Optima

Хибриди на старо за под 30 000 лв.: Kia Optima

Хибридните модели са хит като нови, но кои от тях се предлагат като употребявани? Ще ви представи пет хибрида на старо с цена до 30 000 лв.

В момента на пазара за употребявани автомобили се предлагат най-вече пълни хибриди (HEV). Тоест автомобили, които могат да изминат кратки разстояния на ток, но не се зареждат от контакта. Последното се владее само от Plug-in хибридите (PHEV). 

Пълните хибриди осигуряват своя ток само от рекуперация на енергията от спирачното усилие. Пълните хибриди са интересни най-вече за хора, които нямат възможност за зареждане у дома. Освен това по-малката батерия не увеличава теглото на автомобила.

Kia Optima 

С Optima Kia внесе свеж полъх в средния клас през 2010 г. Дизайнът е дело на бившия дизайнер на Audi Петер Шрайер – и до днес той не изглежда остарял. –Хибридното задвижване допълва гамата на модела през 2013 г.

150 к.с. се грижат за прилично придвижване на седана. 9,4 секунди трае спринтът от 0 до 100 км/ч, а максималната скорост е 190 км/ч. Трансмисията е 6-степенна автоматична с хидротрансформатор.  

Кокпитът на „корееца” е прегледен, а арматурното табло е ориентирано към водача. Опционално седалките могат не само да отопляват, но и да охлаждат.

Багажникът на Optima Hybrid не е особено голям – заради батерията. Седан с дължина от 4,85 метра би трябвало да предлага повече от 381 литра. Kia дава разход на гориво за Optima Hybrid по NEFZ около 5,5 л/100 км. В ежедневието би трябвало да са между 6 и 7 литра.

Режимът „Eco-Guide“ в Optima показва, колко икономично се движи Kia в момента. Цените на старо на „корееца” започват от 26 000 лв., в повечето случаи с изненадващо малки пробези. Ако изберете по-нов екземпляр, то ще можете дори да се възползвате от седемгодишната гаранция на Kia.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин