Хибриди на старо за под 30 000 лв.: Hyundai Ioniq

2910
2021

Хибридните модели са хит като нови, но кои от тях се предлагат като употребявани? Ще ви представи пет хибрида на старо с цена до 30 000 лв.

В момента на пазара за употребявани автомобили се предлагат най-вече пълни хибриди (HEV). Тоест автомобили, които могат да изминат кратки разстояния на ток, но не се зареждат от контакта. Последното се владее само от Plug-in хибридите (PHEV). 

Пълните хибриди осигуряват своя ток само от рекуперация на енергията от спирачното усилие. Пълните хибриди са интересни най-вече за хора, които нямат възможност за зареждане у дома. Освен това по-малката батерия не увеличава теглото на автомобила.

Hyundai Ioniq 

С Ioniq хората от Hyundai направиха през 2016 г. на пазара за електромобили. След пълния хибрид и електрическата версия, през  2017 г. се появи и Plug-In вариант. Хибридната версия без зареждане от контакта в момента единствена се предлага за под 30 000 лв.

Силно скосената задница осигурява на Ioniq много добър коефициент на аеродинамично съпротивление – 0,24 – заради разделеното на две задно стъкло обаче видимостта страда. Системната мощност на Ioniq Hybrid е 141 к.с., а трансмисията е автоматична с два съединителя.

В кокпита на „корееца” е прегледно, а изработката е висококачествена – опционално се предлага и кожена тапицерия.  Още през 2016 г. се предлагаха Android Auto и Apple CarPlay – страхотно! Винаги на борда: адаптивен темпомат, кото ви помага с пестенето.

443 литра вместимост на багажното отделение предлага Hyundai Ioniq. 1505 литра, когато задната седалка е сгъната. Товарната повърхност е почти равна. Относно разхода на гориво: почти половин литър повече от Auris. В практиката по-реалистични са 5 л/100 км.

Така букса за зареждане има само при електрическата версия на „корееца”. Като употребявани те започват от около 36 000 лв., а с пробег от 100 000 километра Plug-in хибридите се предлагат на цена от 28 000 лв.

Още по темата