Хибриди на старо за под 30 000 лв.: Citroën DS5 Hybrid4


1
ное.
2021

Хибридните модели са хит като нови, но кои от тях се предлагат като употребявани? Ще ви представи пет хибрида на старо с цена до 30 000 лв.

В момента на пазара за употребявани автомобили се предлагат най-вече пълни хибриди (HEV). Тоест автомобили, които могат да изминат кратки разстояния на ток, но не се зареждат от контакта. Последното се владее само от Plug-in хибридите (PHEV). 

Пълните хибриди осигуряват своя ток само от рекуперация на енергията от спирачното усилие. Пълните хибриди са интересни най-вече за хора, които нямат възможност за зареждане у дома. Освен това по-малката батерия не увеличава теглото на автомобила.

Citroën DS5 Hybrid4 

С DS5 Hybrid4 французите от Citroën се осмеляват да опитат още през 2012 г. нещо ново – тук е комбиниран не както обикновено бензинов двигател с електрическо задвижване, а дизелов.  

До темпо от 120 км/ч електромоторът задвижва задната ос, а след това 163-те дизелови конски сили би трябвало да са достатъчни.  За съжаление французите тук не са монтирали страхотното си хидропневматично окачване.

Във вътрешното пространство на DS5 цари доста висококачествена атмосфера, а централната конзола напомня малко на кокпита на боен самолет. Всъщност тук е доста тясно, а поради шикозните, но и високи линии на прозорците, страда видимостта.

Вместимостта на багажника – от 325 до 1145 литра – е значително по-малка от тази на обикновения DS5. Предната част на багажника може да се смъква, но тогава се получава стъпало в товарната повърхност.

Като хибрид DS5 тежи в сравнение с големия дизелов двигател с автоматични скорости със 120 кг повече. Това се усеща– разходът от близо 6 л/100 км не е по-малък от този на модела с двигател със самовъзпламеняване. Цените: стартират от около 22 000 лв., с типичните за дизелов автомобил високи пробези.

Още по темата