Хибриден Mercedes-Benz стана „Автобус на годината 2019“


31
ян.
2019

Mercedes-Benz Citaro Hybrid е Автобус на годината 2019. Иновативният градски модел събра най-много точки от гласовете на международното жури след тест в реални условия и при оспорваната конкуренция на два електрически автобуса. Citaro Hybrid, представен през 2017 г., съчетава високо качество на материалите, изработката и сглобката, комфорт и ергономия, високо ниво на оборудване със съвременни системи за сигурност и безопасност, ефективност и екологичност.

Автобусът е олекотен със 156 кг. Снабден е с дизелов двигател, а в силовата линия е с вграден електрически модул (електродвигател-генератор) с мощност 14 кВт и максимален въртящ момент от 220 Нм. В различните си режими на работа модулът подпомага и разтоварва дизеловия двигател или зарежда блок от ултракондензатори с енергия, която се използва за захранване на допълнителните системи в автобуса. Чрез хибридното задвижване консумацията на гориво се намалява с до 8,5%.

Статуетка и плакет получава Александър Бабанин, изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Силвър Стар Моторс, генерален представител на MercedesBenz за България.

За журито International Bus and Coach of the Year (IB&COY)

За пръв път наградата Автобус на годината е присъдена през 1989 г. Победителят се определя след паралелен пътен тест на кандидатите. В нечетна година тестът е за туристически автобуси и наградата е Coach of the Year, а в четни – за градски и титлата е Bus of the Year. Журито e от 23 журналисти от 23 европейски държави, а българският представител в него е Лъчезар Апостолов.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >