Херман По́ле и неговото DKW Schwebeklasse: истории от предвоенна София

1304
2024

Този симпатичен мъж, седнал върху радиаторната решетка на автомобила, едва ли е познат за повечето хора. Това е германският предприемач, издател и собственик на печатница Херман По́ле. До него, вдясно на снимката, е българската му съпруга Бонка, а на заден план е сестра й със своя съпруг. Автомобилът му е не по-малко екзотичен от самия него – рядка аеродинамична разновидност на DKW Schwebeklasse от средата на 30-те.

Първата версия на Schwebeklasse се произвежда съвсем кратко между 1934 и 1935 г. През юли 1935 г. работният обем на двигателя е увеличен до 1054 куб.см, а карбураторът Solex FH 26 S е заменен с двукамерен Solex 26 BFH, с което и максималната мощност нараства на 32 к.с. Това обаче не е изцяло нова конструкция, тъй като ходът на буталото от 68,5 мм остава непроменен, което важи и за цялостната конфигурация на двутактовия 4-цилиндров двигател. Окачването е подобрено и вече е с така наречените „плаващи оси“ отпред и отзад.

Най-впечатляващата особеност от външното оформление на Schwebeklasse е в дизайна на предната част, докато задната остава идентична с тази на останалите модели от гамата на марката. Предлагат се две изпълнения – четириместен седан и четириместна кабрио-лимузина с мек покрив. Производството продължава до април 1937 г., като от февруари същата година дървеният скелет на каросерията е заменен с метален.

Доколкото е известно, екземплярът на DKW Schwebeklasse, притежаван от Херман Поле, е единственият попаднал у нас с предвоенните години. Това е един екзотичен пример от стилистичната еволюция на фирмата, при който каросерията е оформена по този начин по-скоро от модни, отколкото от практични съображения. Дори и да е имало някакъв аеродинамичен ефект, той не би могъл да се прояви поради слабия двигател и ниската максимална скорост от 95 км/ч.

Животът на Херман По́ле – един от многото западноевропейци, избрали България за своя втора родина в междувоенната епоха, завършва трагично, и днес името му е в списъка на хилядите ни сънародници, „безследно изчезнали“ в края на 1944 г. Многобройните български и преводни книги с печат „Херман По́ле & Сие“ обаче го надживяват с десетилетия, и дори в наши дни все още могат да се намерят в различни книжарници и антиквариати в страната.

(снимка: семеен архив на Димитър Дянков)

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин