Хелиос: българският автомобил на слънчева енергия от 1988

2705
2021

По време на Пловдивския панаир през септември 1988 г. за първи път у нас е представен български хибриден автомобил, замислен като оригинална конструкция с лесни за заменяне (или комбиниране) принципи на задвижване – с мускулна сила, с електромотор или със слънчева енергия, като третият от тях подсказва и изборът на името – “Хелиомобил”. Неговата опростена каросерия също може лесно да се преобразува в различни конфигурации (с поставяне или махане на врати, покрив, седалки и т.н.) и така в зависимост от броя на елементите и избрания принцип на задвижване лесно да се адаптира за съответната цел.

Основни инициатори и създатели на проекта “Хелиомобил” са двама от инженерите на Централния научноизследователски институт за електро- и мотокари “Балканкарпрогрес”, Здравко Георгиев и Огнян Пеев. Идеята тръгва от едно задание за дипломна работа, включващо разработката на подобен прототип, което инж. Пеев получава още като студент във ВМЕИ “Ленин”.

Скоро след своето завършване “Хелиомобилът” е представен на Пловдивския панаир, където предизвиква интереса, както на наши, така и на чужди специалисти. В началото на 1989 г. той е изложен за известно време и на ежегодната съветска Изложба на достиженията на народното стопанство (ВДНХ) в Москва, а през есента на същата година за втори път присъства като експонат на панаира в Пловдив, но вече в два различни екземпляра.

Създателите на “Хелиомобил” искат да демонстрират функционалността на един напълно екологичен проект, който не се нуждае от гориво, а неговият източник на енергия е безплатен и на практика неизчерпаем. Те са готови да организират целия технологичен процес около серийното му производство и имат амбицията до 2000-та година този тип превозни средства да бъдат тиражирани в над 20 000 екземпляра и до голяма степен да изместят частните автомобили от големите градове в България. През 1989 г. проектът е представен за разглеждане пред Министерството на икономиката и планирането, но за съжаление не получава нужното одобрение. Двата “Хелиомобила” са бракувани през 1991 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин