Хванаха 253 пияни и 73 дрогирани шофьори за една седмица

1807
2022

Въпреки приоритетната работа на пътна полиция в този вид контрол, не са малко случаите образуваните досъдебни производства за шофиране с над 1.2 промила алкохол или наркотични вещества да се прекратяват от прокуратурата с различни аргументи. Така в посочената статистика от Софийската районна прокуратура в съобщение, публикувано от днес, не става ясно колко от образуваните досъдебни производства се прекратени, а останалите на какъв етап се намират. В пътна полиция има получени прокурорски постановления, в които въпреки констатирано наличие на алкохол в кръвта с над 1.2 промила с кръвно изследване, се указва от прокурора да се вземе административно отношение спрямо водача. Това противоречи на правните норми и съответният водач остава ненаказан, макар че е констатирана неговата вина по съответния законов ред. Видно от статистиката на Пътна полиция – СДВР има съществени разминавания на случаите, установени от служителите на МВР, при които законът предвижда наказателна отговорност и образуваните досъдебни производства от Софийската районна прокуратура през първите шест месеца на 2021 и 2022 година.

Данните, предоставени от отдел „Пътна полиция“-СДВР“ за периода 1 януари- 30 юни 2022 г. сочат, че в рамките на извършен пътен контрол, при проверки, са установени общо 679 водачи, управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества. От тях  504 са шофирали след употреба на алкохол, като  257  до 1.2 промила и 247- над 1.2 на 1000, а под  въздействието на наркотични вещества -222-ма. За същия период на 2021 г. са били заловени общо 692-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества. Употребилите алкохол са общо 564 – 298 до 1.2 промила и 266 – над 1.2 на 1000, а 128 – под въздействието на наркотични вещества. Тези данни, съпоставени с изнесените от СРП, показват разлика от близо 1/3 заловени и санкционирани нарушители на пътя. Видно от индикаторите в статистиката на столичната пътна полиция, въпреки постоянната кореспонденция със СРП,  в полицията не постъпва в пълен обем информация за движението на наложените санкции – образуваните от институцията досъдебни производства, както и такива, прекратени в последствие.

Неотменен остава един от основните приоритети на ръководството на МВР – снижаване на пътния травматизъм и постигане на важната за обществото цел – по-малко загинали и пострадали участници в движението.  Това е във фокуса и на провеждащата се в момента мащабна специализирана полицейска операция за контрол на пътя. Само за първите седем дни от старта на спецакцията в страната са проверени повече от 63 700 моторни превозни средства и е извършен контрол на повече от 83 600 водачи и пътници. До момента са съставени 17 056 фиша и 5111 акта. Установени са общо 253-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 139 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 114 – с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 73-ма водачи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин